Taalprofessor Johan Taeldeman (73) overleden

Prof Johan Taeldeman.
Didier Verbaere Prof Johan Taeldeman.
Professor Johan Taeldeman, professor-emeritus aan de Gentse universiteit en specialist dialecten, is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. 

Taeldeman begon zijn studies Germaanse filologie aan de UGent in 1966 en zou er nadien professor worden. Hij gaf lessen Nederlandse taalkunde met de studie van het dialect als grote passie. In 1979 bracht hij met enkele collega's het eerste woordenboek van de Vlaamse dialecten uit. Hij was een graag geziene gast in praatprogramma's wanneer het over de Nederlandse taal ging. 

Burgemeester van Oosterzele, Johan Van Durme (CD&V) noemt hem een briljante en lieve man met een frisse geest. Taeldeman woonde reeds meer dan 25 jaar in de deelgemeente Balegem. “Hij was begeesterd door zijn vak. Ik ben vaak naar zijn lezingen geweest en stond telkens versteld over zijn humor en de manier waarop hij mensen kon boeien”, weet Van Durme die vaak te gast was bij de professor en zijn vrouw. Taeldeman werkte in 2011 ook mee aan het boek over het Oosterzeels dialect. 

“Hij was ooit kandidaat op de lijst van de socialisten bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994. En hij kwam ook vaak naar culturele activiteiten van het Land Van Rhode maar verder was hij niet actief in het verenigingsleven. Het liefst van al las en studeerde hij thuis tussen zijn boeken. De jongste jaren kwam hij ook minder vaak buiten. Hij sukkelde met zijn gezondheid en was ook niet goed meer te been. Maar zijn frisse geest bleef hij bewaren. Zijn dood is een groot verlies aan kennis”, besluit Van Durme.  
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Martin Boudry

    Waar is de tijd toen we les kregen in de Germaanse van assistent Taeldeman ? Hij zou later Prof. V.F. Vanacker opvolgen als professor Nederlandse Taalkunde aan de U Gent. Honderden germanisten hebben cursus gevolgd bij hem. Aangenaam en leerrijk. Het ga je goed, Professor.

  • Mark Didier

    RIP Johan : we zullen u ook in Etikhove missen op 1 januari! Dank voor uw warme vriendschap en oprecht medeleven voor uw nabestaanden.

  • raf stevens

    Groot verlies voor de Nederlandse taal.Heb hem verschillende keren bezig gezien op lezingen en verbaasde me telkens over zijn grote en diepgaande kennis van dialecten, hun structuur en invloeden op elkaar. Grote meneer.