Fonds Emilie Leus wil alcoscans in heel België (en werkt daarvoor samen met federatie van wijn en gedistilleerde dranken)

Volgend jaar ook alcoholtesters voor chauffeurs in Ghelamco Arena Gent

Het Fonds Emilie Leus met vader Vincent, minister Ben Weyts en partners van Vinum et Spiritus.
Didier Verbaere Het Fonds Emilie Leus met vader Vincent, minister Ben Weyts en partners van Vinum et Spiritus.
Het Fonds Emilie Leus uit Oosterzele gaat samenwerken met Vinum et Spiritus, de Belgische federatie van wijn en gedistilleerde dranken. Samen willen ze overal in België alcoscans installeren. Dat zijn alcoholtesters voor particulier gebruik. Momenteel hangen er al dergelijke toestellen in openbare parkings in Gent en worden ze ingezet op de Zesdaagse in ’t Kuipke. Volgend jaar komen ze ook in de Ghelamco Arena.
Vincent Leus, vader van de verongelukte Emilie en oprichter van het Fonds Emilie Leus.
Didier Verbaere Vincent Leus, vader van de verongelukte Emilie en oprichter van het Fonds Emilie Leus.

 Vincent Leus richtte het Fonds Emilie Leus op ter nagedachtenis van zijn dochter Emilie (18). Zij werd samen met haar vrienden op 11 november 2009 ’s ochtends vroeg aangereden door een auto in Oosterzele. De fietsende studenten geneeskunde waren op weg naar Geraardsbergen voor hun studentendoop. Vermoeid na een nachtje stappen en onder invloed van alcohol maaide een jonge chauffeur vier studenten van het fietspad. Laetitia Vandevelde (18) uit Sint-Genesius-Rode stierf ter plaatse, Lauren De Cleyn uit Sint-Niklaas (17) enkele uren later in het UZ Gent. Emilie vocht nog twee dagen voor haar leven, maar overleed op 13 november.

Fonds Emilie Leus

Sindsdien trekt vader Vincent ten strijde tegen rijden onder invloed. Hij geeft zo’n 40 voordrachten per jaar in secundaire scholen. Sinds enkele jaren installeert het fonds ook alcoscans op openbare plaatsen. Daarmee kan je snel testen of je al dan niet te veel gedronken hebt om achter het stuur te kruipen. 

“De dader van het ongeval heeft tot op heden nooit schuldbesef of berouw getoond. Met onze acties willen we vermijden dat gezinnen nog met zulke drama’s geconfronteerd worden”, zegt Vincent Leus. Jaarlijks sterven in België 100 tot 150 mensen in het verkeer aan de gevolgen van alcohol achter het stuur. “Wij zijn niet tegen alcohol en uitgaan. Maar wel tegen alcohol in het verkeer. We hebben vandaag zo’n 60-tal alcoscans in Vlaanderen hangen. Vooral in openbare parkings in Gent, Antwerpen, Brugge, Sint-Niklaas, Opwijk, Waregem en Geraardsbergen. We zijn ook aanwezig op evenementen zoals momenteel in ’t Kuipke op de Zesdaagse in Gent. Er komen volgend jaar ook toestellen in de Gentse Ghelamco Arena”, somt Vincent Leus op.

Vinum et Spiritus

“Hiervoor hebben we uiteraard middelen en sponsors nodig, want een toestel kost ongeveer 800 euro”, zegt Vincent Leus. Die steun krijgt hij nu van Vinum et Spiritus, de Belgische federatie van wijn en gedistilleerde dranken. Zij engageert zich om nog dit jaar en ook de komende jaren 15 toestellen per jaar te financieren. Ze zet de scans ook in op grote evenementen waar ze aanwezig is. Onlangs nog op de Megavino-wijnbeurs. De federatie wil de toestellen verdelen op grote evenementen, dancings en plaatsen met een hoog risicogehalte.

 “Dit lijkt een a-typische samenwerking met het Fonds, maar eigenlijk hebben we dezelfde doelstellingen : verantwoord omgaan met alcohol en zeker niet onder invloed achter het stuur kruipen”, stelt Geert Van Lerberghe, algemeen directeur van Vinum et Spiritus. Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) was aanwezig bij de voorstelling en is het idee genegen. Hij bekijkt of er ook Vlaams geld kan vrijgemaakt worden voor het project en vindt het een goede aanvulling van de BOB-campagnes.

Minister Ben Weyts krijgt een demonstratie van de alcoscans waarbij chauffeurs zelf kunnen testen of ze te veel gedronken hebben. Een initiatief van Vincent Leus (Fonds Emilie Leus) met steun van Geert Van Lerberghe (Federatie Vinum et Spiritus)
Didier Verbaere Minister Ben Weyts krijgt een demonstratie van de alcoscans waarbij chauffeurs zelf kunnen testen of ze te veel gedronken hebben. Een initiatief van Vincent Leus (Fonds Emilie Leus) met steun van Geert Van Lerberghe (Federatie Vinum et Spiritus)
Minister Ben Weyts test een alcoscan uit en blaast negatief.
Didier Verbaere Minister Ben Weyts test een alcoscan uit en blaast negatief.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.