CD&V betreurt arrest Raad voor verkiezingsbetwistingen

CD&V vraagt dat de persoonlijke aanvallen op burgemeester Johan Van Durme stoppen.
Wannes Nimmegeers CD&V vraagt dat de persoonlijke aanvallen op burgemeester Johan Van Durme stoppen.
In Oosterzele betreurt CD&V de interpretatie van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van de klachten die Open Vld Plus indiende na de gemeenteraadsverkiezingen. Het ging onder meer over het niet indienen van de aangifte van de uitgaven van CD&V-kandidaten Jean-Marie De Groote en Pieterjan Keymeulen.

“Hierbij wensen wij toch een kanttekening te maken. Uit het feit dat die aangiftes niet door de griffie werden teruggevonden concludeert de Raad dat zij niet werden ingediend. Toch wijst CD&V erop dat de griffie op 13 november een ontvangstbewijs van aangifte voor 23 kandidaten heeft afgeleverd aan onze lijsttrekker. De twee kandidaten hebben op vraag van de raad onmiddellijk een duplicaat ingediend bij de griffie. Nergens blijkt, in tegenstelling tot wat Open Vld plus beweert, dat die twee kandidaten hun budget hebben overschreden. De raad heeft blijkbaar de wet heel strik geïnterpreteerd door te stellen dat er voor elke kandidaat afzonderlijk een ontvangstbevestiging moest zijn en geen globale ontvangstbevestiging. In geen geval waren de betrokken kandidaten zich ervan bewust dat ze een fout gemaakt hadden en handelden zij dus te goeder trouw”, zegt plaatselijk CD&V-voorzitter Peter Willems.

De liberale oppositiepartij had ook de vernietiging van de verkiezingsuitslagen gevraagd omdat er een inbreuk op de campagneregels werd vastgesteld. Kandidate Elsy De Wilde reed op de dag van de verkiezingen met een affiche op haar wagen in de buurt van een stembureau. “Wij wensen dat de persoonlijke aanvallen op burgemeester Johan Van Durme en schepen Christ Meuleman stoppen, want de vermoedens van Open Vld Plus werden niet bewezen geacht door de raad.”

Laatste nippertje

“We betreuren het bovendien dat Open Vld Plus tot de laatst mogelijke dag gewacht heeft om klacht in te dienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Zo waren wij niet meer in de mogelijkheid om te anticiperen en de vele onregelmatigheden van Open Vld Plus zelf aan te kaarten. Iets wat wij niet wilden doen om de sfeer in de gemeenteraad niet te verzuren. Maar we gaan daar uiteraard onze lessen uit trekken voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen”, besluit de voorzitter.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christiaan Van Waeyenberge

    Wat een heisa: vooraleer naar de verkiezingen te trekken kan men misschien best met ALLE kandidaten alle wettelijke beschikkingen goed nagaan zodat elke interpretatie uitgesloten is. Jullie hebben reeds jaren O VLD als oppositie en weten dat zij niets onverlet laten om het laken naar zich toe te trekken. Als onafhankelijke kan ik hen geen ongelijk geven. Dit maakt deel uit van het politieke spel. Een verwittigde partij is er twee waard Succes !