Ga naar de mobiele website
^ Top

26 auto's bekrast in twee jaar tijd

POLITIE KAN VANDAAL VAN PARKING AAN STATION NIET VATTEN

Bart Van Waeyenberge is slachtoffer nummer 26: zijn Volvo werd op drie plaatsen bekrast.
Foto JEW Bart Van Waeyenberge is slachtoffer nummer 26: zijn Volvo werd op drie plaatsen bekrast.
Een vandaal heeft de voorbije twee jaar maar liefst 26 auto's bekrast op de parking aan het station van Balegem. Telkens gaat het om klanten van café Ganzenhof. "Ik heb geen idee wie het op ons gemunt heeft, maar wij durven onze wagen er ook niet meer te plaatsen", zegt café-uitbaatster An Haesebeyt. Haar wagen werd ook al tweemaal bekrast.

"Het is jammer genoeg hét gespreksonderwerp in ons café", zegt An. Al twee jaar is de dorpskern van Balegem in de ban van een vandaal. Al 26 slachtoffers maakte de dader. In twintig gevallen stapten de gedupeerden naar de politie. Bart Van Waeyenberge uit Zottegem is slachtoffer nummer 26. "Mijn Volvo is afgelopen vrijdag voor de tweede maal in enkele maanden tijd bekrast", reageert hij. "Het moet gebeurd zijn tussen 21 en 24 uur. De dader bekraste mijn voordeur, achterdeur en koffer. Gelukkig heb ik nog een omniumverzekering, maar niet iedereen heeft dat. Anders zou mij dat telkens 900 euro gekost hebben."


Bij alle slachtoffers ging de vandaal op dezelfde manier te werk. Hij of zij kraste zo diep mogelijk over de volledige lengte van een wagen, van links naar rechts en terug. "Telkens stond hij ook met zijn gezicht naar de straatkant gericht, zodat we hem niet konden bezig zien", gaat An verder.

An Haesebeyt is de vandalenstreken op de parking voor haar café beu.
JEW An Haesebeyt is de vandalenstreken op de parking voor haar café beu.

Camera

"Ook bij ons heeft hij al tweemaal toegeslagen, ook bij onze nieuwe BMW. We durven onze wagen daar niet meer parkeren. Het is ongelofelijk jammer. De politie linkt het aan ons café, maar ik zou niet weten wie er iets tegen ons of ons café heeft. Wat heeft die persoon er nu bij te winnen? Niks toch? En telkens wacht hij een maand om opnieuw toe te slaan. We willen dat er een camera komt, maar dat is blijkbaar niet mogelijk omwille van de privacy. Het mag echt eens stoppen."


De politie is al meerdere keren gestart met een buurtonderzoek, maar voorlopig is er geen spoor van de dader. "We vermoeden dat het een buurtbewoner is. Wie weet, is het een klant van ons." Gerard, die zelf al driemaal slachtoffer werd van de vandaal, denkt er het zijne van. "Ik heb een vermoeden wie het zou kunnen zijn, maar de politie zegt dat ze te weinig bewijzen heeft. Bij de derde krasbeurt had ik mijn wagen nog maar vier maanden. Op den duur zou je wegblijven uit het café, omdat je bang bent dat anders je wagen weer onder handen wordt genomen."


An verwittigde na de vandalenstreek van vrijdag opnieuw burgemeester Johan Van Durme (CD&V). Hij spreekt schande op Facebook en roept getuigen op om zich te melden bij de lokale politie.Meld een bug