Zwienemutsen en glazuurspeculaas erkend als streekproduct

Slager Johan Dobbels met zijn 'zwienemutsen': licht gepekelde, gekookte varkensmagen. Lekker in de wok, of koud in reepjes bij een boterham.
Benny Proot Slager Johan Dobbels met zijn 'zwienemutsen': licht gepekelde, gekookte varkensmagen. Lekker in de wok, of koud in reepjes bij een boterham.

Oostende heeft er nog maar eens twee streekproducten bij: glazuurspeculaas van Bakkerij rivièra en de zwienemutsen van Slagerij Johan. Dit laatste is een bijna vergeten stukje orgaanvlees.


Er zijn nog enkele slagers die de typisch West-Vlaamse bereiding in ere houden. In Oostende is dat slager Johan Dobbels. "Vroeger waren er in Oostende nog vier slagers die zwienemutsen bereidden, maar nu ben ik de enige overgebleven." Het zijn licht gepekelde en vervolgens gekookte varkensmagen. Het kookvocht was vroeger met peper, zout en eventueel laurier. Johan heeft de bouillon aangevuld met extra kruiden en gelatine. De zwienemutsen worden ondertussen al 63 jaar in de slagerij verkocht. "Mijn voorganger verkocht ze al 30 jaar en wij hebben de traditie verdergezet. Ik heb het recept overgenomen, maar door de jaren heen ook wat aangepast." Nu nog is het product gegeerd. "Op maandagmorgen zet ik de zwienemutsen uit en tegen de middag zijn ze al weg. Ik voorzie elke week zo'n 12 kilogram. Het zijn vooral oudere mensen die de lekkernij nog kopen. Je kan er allerlei bereidingen mee maken zoals wok, maar het is ook lekker koud in kleine blokjes of reepjes bij de boterham", vertelt slager Johan. De erkenning kan de vraag doen stijgen. "In het Streekproductenwinkel zijn er regelmatig mensen die vragen waar je het nog kan kopen. Tot voor kort wist ik het zelf niet tot ik eens bij Johan kwam om vlees te halen. Ik vond het belangrijk dat het erkend werd als streekproduct omdat het een uniek product", aldus Willy Deschildre. (LBB)

Benny Proot