Zoon: "Als ik morgen niks hoor, neem ik vliegtuig naar Dominica"

NA ORKAAN NOG GEEN NIEUWS VAN OOSTENDS KOPPEL OP GETROFFEN EILAND

Roger Dutrieux (72) en Marcella Cools (70) baten Sunset Bay Club uit op het eiland Dominica. Sinds de orkaan Maria heeft hun zoon niks meer van hen vernomen.
rv Roger Dutrieux (72) en Marcella Cools (70) baten Sunset Bay Club uit op het eiland Dominica. Sinds de orkaan Maria heeft hun zoon niks meer van hen vernomen.
De familie van Marcella Cools (70) en Roger Dutrieux (72) uit Oostende wacht nog altijd vol spanning op nieuws van het koppel dat op het eiland Dominica de Sunset Bay Club uitbaat. Het eiland werd zwaar getroffen door orkaan Maria. Zoon Didier Dutrieux uit Ieper heeft zijn ouders nog niet kunnen bereiken.

Het Caribische eiland Dominica, met 72.000 inwoners, is in de nacht van maandag op dinsdag zwaar getroffen door orkaan Maria. De ravage is volgens premier Roosevelt Skerrit enorm. Voor Didier Dutrieux en zijn familie is het bang afwachten of zijn ouders, die al 21 jaar op het eiland wonen, het goed stellen. "Ik heb ze maandag nog gehoord en het was er toen nog rustig. De storm is redelijk onverwacht komen opzetten. In enkele uren tijd is de windsnelheid verhoogd en is de storm van richting veranderd", licht Didier toe. Hij is doodongerust en wacht op een seintje, maar het is moeilijk om het eiland te bereiken. "Het is enkel mogelijk om via de radio contact te leggen met lokale mensen. De onzekerheid weegt zwaar. Het kan zijn dat alles goed meevalt, maar we weten het niet. Twee jaar geleden zijn ze al eens zwaar getroffen door een storm. Toen was er heel wat schade. Hopelijk blijft het daar nu ook bij. Materiële schade is erg, maar dat valt te herstellen. Twee jaar geleden was het eiland na zes maanden terug op zijn plooi." Zijn ouders waren wel voorbereid. "Ze hadden de ramen afgedekt en ze hebben ook een generator en een voorraad waarmee ze even weg kunnen. Het grootste probleem op het eiland zijn de wegen. Alles is momenteel moeilijk bereikbaar."

Orkaan Maria hield lelijk huis op het eiland Dominica.
REUTERS Orkaan Maria hield lelijk huis op het eiland Dominica.

Grote vernieling

Marcella en Roger vertrokken 21 jaar geleden uit Oostende. Ze baatten restaurant La Bécasse uit, maar kozen voor het avontuur en minder stress. "Ze hebben daarom het resort geopend met 16 kamers. Volgende maand vieren we normaal gezien het 20-jarig bestaan", zucht Didier. Het zijn bange uren voor de ganse familie. "Ik zie op het internet beelden verschijnen van grote vernieling, maar over de regio waar mijn ouders wonen, halfweg het eiland, is nog niets bekend. Als ik morgen of overmorgen nog geen nieuws heb, neem ik het vliegtuig naar daar. Overmorgen gaan de luchthavens weer open. Mijn zus woont in Martinique, een naburig eiland. Zij stelt het goed, maar weet ook niets meer. Het is ook niet mogelijk om met de boot naar Dominica te gaan omdat de zee nog te onrustig is."