Zomerevenementen klokken af op positieve cijfers

ORGANISATOREN BLIKKEN TEVREDEN TERUG OP TOPVAKANTIE

Het Zandsculpturenfestival was deze zomer aan zijn derde editie toe.
Benny Proot Het Zandsculpturenfestival was deze zomer aan zijn derde editie toe.
De zomervakantie loopt op haar einde en dus gaan ook de vele evenementen in de stad hun laatste dagen in. Er was deze zomer opvallend veel te doen, te veel klinkt het soms. Maar de organisatoren zelf zijn vooral blij. "Hoe groter het aanbod, hoe meer mensen voor Oostende kiezen", klinkt het unaniem.

Het was de afgelopen zomer moeilijk om je te vervelen in Oostende. Wie niet van strand en zee houdt, kon terecht op de talloze evenementen in de stad. Naast de jaarlijkse traditionele festivals als TAZ en de Paulusfeesten waren er dit jaar ook meer langlopende evenementen.


3DWorld and Fun was de nieuwkomer en organisator Patrick Mortier is tevreden over zijn eerste jaar op de zeedijk van Mariakerke. Op 28 augustus stond de teller op 34.000 bezoekers.


"Dat is zeer goed, zeker omdat er eigenlijk maar weinig regendagen waren. We zagen dat ook op warmere dagen nog heel wat bezoekers langsgekomen zijn, soms drie keer meer dan toen we in Koksijde zaten", zegt Mortier.


Hij is dan ook opgetogen over de stad en de grote concurrentie schrikt niet af. "We waren net blij dat er zoveel te doen is. Als nieuwe speler kan je alleen maar hopen dat onze expo werd meegenomen door bezoekers van andere evenementen. Er is inderdaad enorm veel te doen, maar er komt dan ook enorm veel volk naar de stad tijdens de zomer. Dat brengt elkaar in evenwicht."

Dinos Alive mikte vooral op gezinnen met kinderen.
Benny Proot Dinos Alive mikte vooral op gezinnen met kinderen.

Passage op Zeedijk

Het Zandsculpturenfestival heeft al zijn derde zomer achter de rug. De standbeelden blijven nog tot en met zondag toegankelijk voor publiek, daarna worden de beelden onherroepelijk afgebroken. "We zullen vermoedelijk afklokken op 160.000 bezoekers. Dat ligt in dezelfde lijn als vorig jaar en daar zijn we heel tevreden mee. We moeten het vooral hebben van de passage op de zeedijk, dus hoe meer volk in Oostende, hoe liever. We zijn dan ook enthousiast over het brede aanbod, dit is positief voor alle partners", vindt ook Alexander Deman. Het Zandsculpturenfestival staat volgend jaar in het teken van 25 jaar Disneyland Parijs.


Gwendoline Nys van het Kursaal Oostende kan de positieve trend beamen. We zitten nu aan 45.000 bezoekers en de expo Dinos Alive loopt nog tot en met zondag. Die cijfers liggen hoger dan de zomerexpo vorig jaar. Het thema was dan ook toegankelijker voor gezinnen met kinderen. Ook op mooie dagen zagen we veel volk. Als het te warm was, zochten veel mensen hier even verkoeling."

3DWorld and Fun bleek een schot in de roos.
Benny Proot 3DWorld and Fun bleek een schot in de roos.

Enquêtes

Het aanbod tijdens de zomermaanden heeft geloond en dat stemt Toerisme Oostende gelukkig.


"We hebben gezien aan de enquêtes die afgenomen werden in de hotels dat mensen vaak voor één specifiek evenement naar Oostende komen maar ze geven ook aan dat ze naar hier komen omdat er altijd iets te doen is", vertelt directeur Peter Craeymeersch. "We hebben de meeste ervaring aan de kust om evenementen te organiseren. Dat zorgt er ook voor dat organisatoren voor ons kiezen. Ze weten dat de kans groot is dat het een succes zal zijn. We doen ook een selectie. Het Rio House was bijvoorbeeld een meerwaarde omdat het uniek is en met 50.000 bezoekers was het zeker ook een succes."

Het Rio House werd een succes door het goede weer en uiteraard de prestaties van de Belgen in Rio.
BELGA Het Rio House werd een succes door het goede weer en uiteraard de prestaties van de Belgen in Rio.

Uitgebalanceerd aanbod

"We gaan voor een uitgebalanceerd aanbod. Dat zorgt, samen met het mooie weer uiteraard, voor een succesvolle zomer. We bouwen trouwens ook verder met het Filmfestival in september. Het is niet omdat de zomervakantie gedaan is dat er niets meer te doen zal zijn in Oostende", knipoogt Craeymeersch.