Ziehier de vreemdste voordeur van het land: “Nee, het is niet premier Michel”

Kunstenaar Chris Lowyck (62) begroet voorbijgangers op een wel heel speciale manier

De sympathieke Chris Lowyck lijkt sprekend op zijn zelfportret. De vergelijking met premier Charles Michel is plots vergezocht.
Benny Proot De sympathieke Chris Lowyck lijkt sprekend op zijn zelfportret. De vergelijking met premier Charles Michel is plots vergezocht.
In de Brugstraat in Stene staart sinds donderdag een opmerkelijk gezicht aan een voordeur de voorbijgangers aan. Menig buurtbewoner vraagt zich af wat het betekent. Wij gingen het gewoon vragen en drukten op de even opvallende deurbel. Chris Lowyck (62), een kunstenaar, doet open en begint meteen te vertellen.

“Sommigen denken dat dit het hoofd van premier Michel is, dat ons bespiedt. Het zou een leuke insteek kunnen zijn, maar zo’n doemdenker ben ik niet”, lacht Chris. Anderen vermoeden dat het een soort ludieke ‘inbrekerverschrikker’ is. “Ook dat is het niet. Mijn drie honden zullen de inbrekers wel weg houden. Nee, dit is eigenlijk gewoon een zelfportret. Ik wil de voorbijgangers begroeten en een glimlach op hun gezicht toveren. Aan de reacties te horen, is dat alvast al gelukt”, getuigt de man.

“Het werk is overigens nog niet klaar. Ik ben een tweede hand aan het sculpteren. Die zal een visitekaartje met mijn gegevens vasthouden. De andere hand houdt al de deurbel vast”, gaat Chris verder. Hij woont in het huis met zijn zoon Ramses (27), die ook kunstenaar is. Zowel vader en zoon lijken erg bedreven in hun vak, zowel in schilder- als beeldhouwkunst. In het huis hangen overal zelfvervaardigde kunstwerken, zowel abstracte schilderijen door zoon Ramses als realistische portretten en beelden door Chris.

Sinds donderdag staart een opmerkelijk sculptuur voorbijgangers aan in de Brugstraat in Stene.
Benny Proot Sinds donderdag staart een opmerkelijk sculptuur voorbijgangers aan in de Brugstraat in Stene.
Chris Lowyck is bezig met een tweede hand uit hout. Die zal een visitekaartje vasthouden.
Benny Proot Chris Lowyck is bezig met een tweede hand uit hout. Die zal een visitekaartje vasthouden.

Autisme

Chris’ passie voor kunst kwam er op 52-jarige leeftijd. Enkele jaren eerder werd hij geveld door de zeldzame aandoening langerhanscelhistiocytose of LCH. “Ik was volledig verzwakt door chemokuren en zware cortisone. Na enkele jaren ben ik opgenomen in een revalidatiecentrum en daar is mijn liefde voor kunst ontstaan. Ik begon er met boetseren van klei. Mijn eerste werk was Kuifje en Bobby. Ik had de smaak te pakken”, legt Chris uit. 

Het allereerste kunstwerk van Chris Lowyck was Kuifje en Bobby in klei.
Benny Proot Het allereerste kunstwerk van Chris Lowyck was Kuifje en Bobby in klei.

De man was voordien timmerman en meubelmaker van beroep. “Dus de overstap naar houtsculpturen was niet onlogisch. In de tuin staat een van mijn eerste werken uit hout. En ja, ook dat is een zelfportret. Mijn hoofd is echter niet in verhouding, maar het valt mee. Ik ben ook nooit tevreden”, zegt Chris, die naar eigen zeggen een vorm van autisme heeft. “En mijn zoon ook. Maar we zijn er ons bewust van en kunnen dat kanaliseren in kunst”, aldus de man. Ook zijn meubels zijn grotendeels zelf vervaardigd. Zo heeft hij onlangs een bad in parket gemaakt, volledig waterdicht. 

Geen exposities

Het werk van Chris is te bewonderen op zijn Facebookpagina. Vernissages en exposities, daar doet hij echter niet aan mee. “Ik maak kunst voor mezelf en hoef ook niets te verkopen. Want als je als kunstenaar met geld bezig bent, vind ik althans, komt de creativiteit op het achterplan”, besluit hij. Misschien moet hij toch eens overtuigd worden. 

Oostende Chris Lowyck huis met komische voordeur: zelfportret gehouwen uit een oude boom
Benny Proot Oostende Chris Lowyck huis met komische voordeur: zelfportret gehouwen uit een oude boom
Chris is ook kunstschilder. In zijn woning hangen heel wat schilderijen van zijn hand.
Benny Proot Chris is ook kunstschilder. In zijn woning hangen heel wat schilderijen van zijn hand.
Chris maakte ook een waterdicht bad uit parkethout.
Benny Proot Chris maakte ook een waterdicht bad uit parkethout.
Chris Lowyck voor zijn woonst in de Brugstraat in Stene.
Benny Proot Chris Lowyck voor zijn woonst in de Brugstraat in Stene.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick jonckheere

  Fantastisch gedaan maat.

 • Mike Clitsens

  Wouw, heel origineel en heel getalenteerd.

 • Heimo Davidts

  Knap gedaan. Doe zo door vader en zoon.

 • guido vermeyen

  Goed gevonden om leurders af te schrikken...

 • Maxime Devlaeminck

  Origineel en mooi gemaakt.