Zandsculpturen verrijzen op strand

KUNSTENAARS MAKEN 150 FIGUREN UIT DE WERELD VAN DISNEY

Een artiest werkt aan een zandsculptuur uit Alice in Wonderland.
Benny Proot Een artiest werkt aan een zandsculptuur uit Alice in Wonderland.
Wandelaars die gisteren langs de zeedijk kuierden, konden zien hoe de 33 kunstenaars begonnen zijn met de opbouw van het Zandsculpturenfestival op het strand van Oostende. In de komende weken creëren ze 150 figuren uit de wereld van Disney.

Het Zandsculpturenfestival is voor het eerst in Oostende neergestreken, en kan duidelijk op heel wat interesse rekenen. Na zes jaar in Blankenberge werd dit jaar voor de nieuwe locatie gekozen. Op de zeedijk net voorbij het Zeeheldenplein verzamelden gisteren nog tientallen kijklustigen om te zien hoe kunstenaars indrukwekkende beelden tevoorschijn toveren uit zand. Vanaf vandaag zal dat waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn, omdat de tenten geplaatst worden die het festival afschermen van het grote publiek.

Het domein is 8.000 vierkante meter groot en is opgedeeld in zes straten. In totaal 33 artiesten zijn volop in de weer om de sculpturen vorm te geven.
Benny Proot Het domein is 8.000 vierkante meter groot en is opgedeeld in zes straten. In totaal 33 artiesten zijn volop in de weer om de sculpturen vorm te geven.

6.000 ton zand

Er is in de voorbije week 6.000 ton zand aangevoerd om de 150 beelden van het Zandsculpturenfestival te maken. Zand aanvoeren naar het strand: het klinkt misschien wat raar, maar het is dan ook geen gewoon zand. "We halen het zand, dat 50 miljoen jaar oud is, uit een grot. Het heeft hierdoor een hoekige vorm en blijft zo beter op zijn plaats", legt organisator Alexander Deman uit. Het aangevoerde zand werd in kisten in hun vorm 'gegoten' en aangestampt. De kunstenaars gaan nu aan de slag met de harde basisvormen. Er zijn 33 artiesten uit 13 landen aanwezig. "Ik heb een netwerk van 150 internationale artiesten die werken met zand en ijs. Het is een kleine wereld. In België hebben we daar bijvoorbeeld weinig ervaring mee."

Benny Proot

Hard werk

De artiesten zijn maandag gestart en werken door tot de opening op 28 juni. Het is hard werken om alles klaar te krijgen. "We hebben ongeveer 4 à 5 dagen werk per sculptuur. We moeten dan ook behoorlijk doorwerken", zegt Dimitry Klimenko uit Sint-Petersburg. Zelf werkt hij vooral met ijs, maar sinds 10 jaar maakt hij ook zandsculpturen. Hij maakte al ijssculpturen voor Bill Clinton en Mick Jagger. "Ik hou van beide materialen. In elk materiaal vind je telkens wel iets nieuws", zegt hij. Dimitry werkt de komende dagen aan Frontierland, Indiana Jones en Star Wars. Dat zijn kunstwerken na twee maanden weer verdwijnen, vindt hij niet erg. "Als een bakker een heerlijke taart bakt, dan is zijn 'kunstwerk' ook snel verdwenen. Mensen kunnen er hier wel twee maanden van genieten", zegt Dimitry.

Benny Proot

Walt Disney

Het thema Disneyland®Paris Sand Magic is zeer exclusief, maar brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. "De art director van Disney kijkt mee over de schouder. Elke artiest moest op voorhand ook een schets of een 3D-tekening voorleggen ter goedkeuring. Disney leverde de thema's zelf aan en de artiesten mochten dan kiezen wat ze wilden maken."


Het terrein van 8.000 vierkante meter werd opgebouwd in zes straten met zes werelden. Walt Disney zal de bezoekers begroeten aan de ingang. Hij staat in de Main Street uit een Amerikaans stadje van zo'n 100 jaar geleden. Elke straat heeft een eyecatcher, waaronder het kasteel van Doornroosje", vertelt Deman. De beelden zijn nog volop in de maak, maar het is nu al duidelijk dat er indrukwekkende figuren uit het zand tevoorschijn komen.