Vind gestolen fiets op Facebook

BRUNO BAKEROOT RICHT PAGINA OP NADAT FIETS VOOR VIERDE KEER WERD GESTOLEN

De fiets van Bruno Bakeroot is al voor de vierde keer gestolen, hoewel het met een zwaar motoslot was gesloten.
Benny Proot De fiets van Bruno Bakeroot is al voor de vierde keer gestolen, hoewel het met een zwaar motoslot was gesloten.
Bruno Bakeroot besloot een Facebookpagina op te richten waar iedereen van wie de fiets gestolen werd, een oproep kan lanceren. "Uit 'dulligheid'", zegt de initiatiefnemer, die al voor de vierde keer zijn rijwiel gestolen zag. De politie maakt nochtans melding van een dalend aantal aangegeven diefstallen.

Sinds kort baat Bruno het nieuwe fitnesscentrum Easy Fit uit, in de sporthal van de Ostend Tennis Club in de Leffingestraat. Daar werd zijn hippe fiets gestolen. "Maandagavond stond mijn fiets er nog, de volgende ochtend was hij verdwenen. Het gaat om een elektrische plooifiets van het merk Roolin ter waarde van 2.000 euro. In België rijden er maar twee van rond. Het was echt een gemakkelijke fiets, ik trok er overal mee naartoe en ik gaf het zelfs de naam Rita. Ik had mijn fiets gesloten met een motorslot - kun je nagaan, zo'n zware ketting met een omhulsel errond - aan het fietsrek. Die ketting vond ik terug om de hoek. De fiets die naast de mijne stond, werd kennelijk ook gestolen. Het is al de vierde keer dat mijn fiets in Oostende werd gestolen. Ik was het echt beu en uit 'dulligheid' heb ik een Facebookpagina opgericht." De Facebookpagina heet simpelweg 'Gestolen fiets in Oostende' met als ludiek onderschrift 'Bluuf me je fikken van me velo'. "Op mijn Facebookpagina kan iedereen foto's posten van de gestolen fiets, zodat andere gebruikers de fiets kunnen opmerken. In Gent deed iemand al iets soortgelijks en er bestaat ook een nationale pagina. Maar ik vind dat je het lokaal moet uitspelen. Ik ga hier geen fiets tegenkomen die pakweg in Brussel werd gestolen. De politie doet haar best, maar niet iedereen geeft een gestolen fiets aan. 'Ze vinden ze toch niet terug', denken velen, of je zit daar in een wachtzaaltje. Ik vind het absurd als men zegt dat je een dure fiets binnen moet zetten. Het gaat om de mentaliteit: is het niet van jou, blijf er dan af. Dat geldt voor alles."

De hippe fiets van Bruno Bakeroot werd door dieven meegegraaid.
Timmy Van Assche De hippe fiets van Bruno Bakeroot werd door dieven meegegraaid.

Dalende trend

"Alle beetjes kunnen helpen", vertelt korpschef Philip Caestecker van de Oostendse politie als reactie op de Facebookpagina. "Toch merken we globaal een dalende trend op inzake fietsdiefstallen. We kunnen natuurlijk alleen maar voortgaan op de aangiftes van een diefstal, niet iedereen doet aangifte. Fietsdiefstal is een permanent gegeven. Zo merken we in 2011 682 diefstallen op, maar dat cijfer daalde in 2012 naar 570. Vorig jaar noteerden we 574 diefstallen. We moeten blijven sensibiliseren. We raden mensen aan om hun fiets te laten graveren, dat werkt echt wel. Af en toe vatten we een fietsdief en na een huiszoeking treffen we er verschillende exemplaren aan. Aan het station vinden we regelmatig fietsen terug. Vaak neemt iemand een fiets mee, omdat hij of zij snel nog de trein of bus moest halen. We raden de mensen ook aan om een deftig (cijfer) slot te kopen en de fiets altijd aan bijvoorbeeld een fietsstalling te koppelen. Soms zie je van die fietssloten die al uit elkaar vallen als je ernaar kijkt. Fietsen worden alsmaar duurder en moderner, waardoor ze dan ook meer een mikpunt vormen."


Al kan zelfs een motorslot een hardleerse fietsendief dus niet altijd afstoppen.