VIDEO: Urban explorers verkennen oude kliniek, eigenaar CM dient klacht in

CM wil na brandstichting en vandalisme indringers definitief buitenhouden

Op Youtube is een video opgedoken van enkele urban explorers uit Nederland die de oude, verlaten Sint-Jozefkliniek in Oostende verkennen. Maar de eigenaar van het gebouw, de Christelijke Mutualiteit, heeft het filmpje intussen ook gezien en stapt naar de politie. “Het is er gewoonweg niet meer veilig. We moeten een signaal geven”, klinkt het.

Een viertal mannen voorzien van lampen, een camera en een grote dosis nieuwsgierigheid begeeft zich door het verlaten gebouw op zoek naar opmerkelijke taferelen. De vier trekken onder meer naar de kinderafdeling en de psychiatrie. In het filmpje zeggen ze tegen elkaar dat de ze zich beter snel uit de voeten zouden maken omdat ze gezien zouden kunnen worden. Nogal nutteloos, want de eigenaar van het gebouw, de Christelijke Mutualiteit, kan het filmpje gewoon op Youtube bekijken. En die is er niet mee opgezet, integendeel.

Niet verantwoord

“We stappen naar de politie om aangifte te doen. Het gebouw gaat dan wel tegen de vlakte, maar in het pand binnengaan is absoluut verboden”, zegt Marc Beke, communicatieverantwoordelijke van CM Regio Oostende. Bij de CM zijn ze het duidelijk beu. In november 2017 en mei 2018 werd er al brand gesticht in het oude ziekenhuis, met grote gevolgen. Grote delen van het gebouw, dat een oppervlakte van 18.000 meter heeft, brandden volledig uit. De brandweer stond telkens voor een immense opdracht. “Daarnaast zijn er tal van koperdiefstallen gepleegd en vandalenstreken gebeurd. Telkens deden we aangifte bij de politie en nu zullen we dat opnieuw doen. Het is er gewoon niet meer veilig en we moeten een signaal geven. We kunnen niet tolereren dat anderen dit voorbeeld volgen”, gaat Marc Beke van de Christelijke Mutualiteit verder. 

Sloopvergunning?

De site is normaal gezien afgesloten. “En om binnen te raken moet je over een twee meter hoge poort klauteren. Er staat duidelijk geafficheerd dat de toegang verboden is”, voegt Beke toe. Nochtans kregen fotoclubs vroeger nog de toestemming om in de oude kliniek binnen te gaan. “Maar dat was toen aangevraagd en onder begeleiding. De aanwezigen waren ook verzekerd. Sinds de branden laten we geen bezoek meer toe omdat het niet langer verantwoord is”, aldus Beke.

De CM zal een nieuw hoofdkantoor en woonzorgproject bouwen op de site. Maar op de vraag wanneer het gebouw tegen de vlakte gaat, kan de woordvoerder voorlopig niet antwoorden. “De onderhandelingen met de projectontwikkelaar lopen volop, maar er is nog geen concrete timing. Het stadsbestuur wil pas een sloopvergunning verlenen wanneer er een goedgekeurd plan is”, besluit Beke. 

Het kan dus nog lang duren vooraleer het Sint-Jozefziekenhuis wordt gesloopt. Intussen blijft de kans bestaan dat er zich nog incidenten voordoen.

De urban explorers verkennen de Sint-Jozefkliniek maar daarmee is de Christelijke Mutualiteit niet opgezet.
Youtube De urban explorers verkennen de Sint-Jozefkliniek maar daarmee is de Christelijke Mutualiteit niet opgezet.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stan Vankoo

    Die ruïne en Koninklijke gaanderijen zijn één van de schandvlekken van de ex-koningin der badsteden!