Vande Lanotte en Vandecasteele zetten stap opzij

Ouderdomsdekens sp.a maken plaats voor nieuwe generatie

Grote afwezige op de voorstelling van de nieuwe fractie van sp.a-stadsmakers in Oostende vanmorgen was Johan Vande Lanotte. Samen met Franky De Block en Jean Vandecasteele verdwijnt hij uit de Oostendse politiek. Sp.a voert daarmee de verwachte vernieuwing door en maakt plaats voor een nieuwe generatie. De partij wil actief oppositie gaan voeren de komende zes jaar.
Een deel van de fractie van sp.a-stadsmakers
LBB Een deel van de fractie van sp.a-stadsmakers

Dat sp.a een zware klap kreeg in Oostende kan niemand ontkennen. Toch was de sfeer ontspannen toen de partij onder leiding van nationaal voorzitter John Crombez haar toekomstplannen bekendmaakte. De socialisten willen duidelijk een positieve sfeer creëren en komt voor het eerst naar buiten sinds ze officieel uit het stadsbestuur is gewipt door N-VA, CD&V, Groen en Open Vld. Opvallendste beslissing is dat de drie ouderdomsdekens die de afgelopen 20 jaar het beleid bepaalden een stap opzijzetten. “Jean Vandecasteele, Johan Vande Lanotte en Franky De Block waren zelf vragende partij om de nieuwe mensen een actieve rol te geven in de partij. We hebben nu een heel evenwichtige fractie met 11 mensen met ervaring en nieuwkomers.” In de plaats komen Niko Geldhof, Jeroen Soete en Mohsin Abbas. Enkel die laatste is een nieuwkomer. Hij werkte de afgelopen jaren wel al op het kabinet van Tom Germonpré. Alhoewel het motto officieel is dat nieuwe mensen een kans moeten krijgen blijven ook heel wat oudgedienden in de gemeenteraad. De fractie bestaat verder nog uit John Crombez, Vanessa Vens, Tom Germonpré, Raymonde Declercq, Nancy Bourgoignie, Nancy Moyaert, Karel Labens en Arne Deblauwe. De fractie zal officieel ‘sp.a-stadsmakers’ heten en dus niet meer ‘de Stadslijst’ alhoewel er maar één stadsmaker, Mohsin Abbas, in de fractie komt. Tine Wyns is officieel de eerste opvolger, maar zal niet zetelen. Bij de fractie zullen drie potentiële opvolgers van bij het begin nauw betrokken worden. Dat zijn Michael Vanhee, Anushik Matevosian en Nathan Blondé. De bedoeling is dat zij in de loop van de legislatuur in de gemeenteraad komen.

Constructief

John Crombez kondigde aan dat ze met een vernieuwde ploeg vanaf de eerste dag het nieuwe bestuur nauwgezet, waakzaam, kritisch zullen opvolgen en concrete acties afdwingen. “We zullen geen oppositie voeren met grote beschuldigingen en analyses van wat zij slecht doen, zoals in het verleden wel vaak gebeurde. We willen actief voorstellen doen vanuit ons eigen project. Hierbij willen we ons project verderzetten en onze maandelijkse fractievergaderingen toegankelijk maken voor iedereen. We willen blijvend in dialoog gaan. Elk lid van onze fractie zal ook enkele bevoegdheden opvolgen en zal optreden als stadsmakersbuddy voor elk lid van het schepencollege. We willen op die manier constructief oppositie voeren”, licht Crombez toe.

Groen

Crombez maakte van de gelegenheid ook gebruik om nog even duidelijk te maken wat Groen had kunnen realiseren met sp.a en wat nu niet in het bestuursakkoord staat. “We hadden het beste programma ooit en dat heeft ervoor gezorgd dat de meeste Oostendenaars weer op ons gestemd hebben, wat anderen ook mogen zeggen. Het bestuursakkoord nu is niet concreet en ontgoochelend. Er waren 15 inhoudelijke afspraken met Groen, maar die ontbreken in het huidige akkoord. Samenzitten met z’n vieren was blijkbaar belangrijker.” Crombez lichtte ook toe dat er al voor de verkiezingen gesprekken waren met de partij. “Er was alleen geen voorakkoord”, aldus Crombez nog.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.