Van krot tot Gouden Pand

TORENHUISJE IN EUPHROSINA BEERNAERTSTRAAT WINT RENOVATIEPRIJS

Sofie Vandamme woont in het pand in de Euphrosina Beernaertstraat met haar zoon Yann (7). Inzet: de gevel van het torenhuisje.
Benny Proot Sofie Vandamme woont in het pand in de Euphrosina Beernaertstraat met haar zoon Yann (7). Inzet: de gevel van het torenhuisje.
Het torenhuisje op de hoek van de Euphrosina Beernaertstraat en de Leon Spilliaertstraat wint de juryprijs van het Gouden Pand, de erfgoedwedstrijd van Dement. Eigenares Sofie Vandamme zorgde voor de razend knappe renovatie. "Het huis was in zeer bouwvallige staat. Ongelooflijk dat dit niet beschermd was."

Het was al van 2013 dat erfgoedvereniging Dement een Gouden Pand-wedstrijd inrichtte. Daarmee eert ze de renovatie van een niet-erkend, maar wel waardevol pand in Oostende. De jury was snel overtuigd van het torenhuisje in de Euphrosina Beernaertstraat 29. Het huis wordt gekenmerkt door een centrale hal met prachtige draaitrap van 87 treden. Sofie Vandamme (48), actief aan de Gentse School of Arts, kocht het huis in 2012. Vorig jaar kon ze de renovatie afronden.

De gevel van het torenhuisje.
Benny Proot De gevel van het torenhuisje.

Huiszwam

"Ik ben Oostendse en deed in mijn jeugdjaren graag aan windsurfen. Ik woonde 15 jaar lang in Amsterdam, maar besloot in 2007 naar Gent te verhuizen. Toch besloot ik terug te keren naar mijn geboortestad. Ik zocht er een woning met karakter." Het gebouw, opgetrokken in 1895, verkeerde in barslechte staat. "Het stond gewoonweg te verloederen en was in bouwval. Vroegere dakwerken waren slecht uitgevoerd en het water stroomde jarenlang gewoon binnen. Er groeide gras op het dak, er was huiszwam, steunbalken waren verrot en het plaasterwerk was beschadigd. Op een bepaald moment stortte zelfs een deel van de buitengevel in, net als een binnenmuur. En, tot slot, er was geen enkele nutsvoorziening: geen water, geen elektriciteit, geen verwarming. Ik kan nog altijd niet geloven dat dit prachtige gebouw niet beschermd was of een bepaalde locuswaarde had. Ondanks de verloederde staat, waren er genoeg authentieke elementen aanwezig: deuren, trap, schouwen en rozetten bijvoorbeeld. Ik was op slag verliefd en wou het in ere herstellen." Het loont de moeite om de renovatieverslagen van alle panden te raadplegen op de website van Dement.

Dure nutswerken

Volgens Dement kostte de renovatie tussen de 75.000 en 150.000 euro. "Maar eerlijk, ik heb het totaalbedrag nooit tot op de cent bijgehouden. Door veel zelf te doen, werd veel geld uitgespaard. De trap werd ontdaan van dikke lagen verf en vernis en ziet er nu weer nieuw uit. Ik werkte ook met recuperatie- en tweedehands materiaal. Het zijn niet de meest spectaculaire werken die het duurst zijn. Ook al kostte de gevelrenovatie het meest, elektriciteitswerken, verwarming, sanitair en pleisterwerken zijn een serieuze hap uit je budget. Er zijn gelukkig enkele subsidies."

Erfgoedbeleid

Het huis heeft geen tuin of koer, enkel een balkon. Het Leopoldpark over de deur maakt veel goed.


"Mijn zoontje Yann (7) noemt het zijn tuin die iedereen mag gebruiken. Ach, samen met onze hond Lucca zijn we hier ontzettend gelukkig", vertelt de alleenstaande mama. "Ik ben trots op de titel Gouden Pand. Ik nam deel omdat ik Dement een prachtige vereniging vind die sterk werk levert. Ik heb mijn bedenkingen over het Oostendse erfgoedbeleid. Neem nu de slechte toestand van Hotel du Louvre of de Koninklijke Gaanderijen; een regelrechte schande. Of ik opnieuw zo'n huis zou renoveren (lacht)? Nee, ik heb in mijn leven al verschillende huizen opgeknapt en heb er nu eventjes genoeg van. Maar dat betekent niet dat ik mensen wil ontmoedigen. Uiteindelijk blijf je met een goed gevoel achter."