Twee strandfestivals, één verschil: 'the day after'

NETJES NA OSTEND BEACH, WEL NOG AFVAL NA BEACHLAND

Jan Mortelmans en Kevin Beirens laten het strand na Ostend Beach proper achter.
Timmy Van Assche Jan Mortelmans en Kevin Beirens laten het strand na Ostend Beach proper achter.
Twee dancefestivals in één weekend, maar 'the day after' zie je het verschil. Terwijl het Oostendse strand er na Ostend Beach opnieuw netjes bijlag, was er in Blankenberge na Beachland nog werk aan de winkel. "We zullen zelf afval verwijderen en mogelijke kosten doorrekenen", zegt Blankenbergs schepen Patrick De Klerck.

De actiegroep Proper Strand Lopers, die ijvert voor kraaknette stranden, heeft slechte punten voor Beachland. De leden stellen dat het Blankenbergse strand, naast het westerstaketsel, er na afloop vuil bijligt, en dat ruim drie dagen na het event. Vrijwilligers haalden enkele zakjes met afval op, waarin onder andere plastic bandjes, bekers en blikjes staken.


De actiegroep schreef de organisatoren aan. "Er volgt nog een evaluatiegesprek met de organisatoren waarop dit wordt besproken", zegt schepen Patrick De Klerck (Open VLD), bevoegd voor Afval en Milieu. "Er zijn afspraken gemaakt met de organisatoren en er zijn inspanningen gebeurd, maar er lag nog afval op het strand. We zullen morgenochtend (vanochtend, red.), wanneer er geen badgasten aanwezig zijn, met een machine nog afval van het strand verwijderen. Mogelijke kosten kunnen we doorrekenen aan de organisatie. Allicht heeft de stevige wind van woensdag een en ander naar boven gebracht. Het is opvallend dat er de voorbije jaren geen sprake was van een afvalprobleem na het festival, nu blijkbaar wel."

Dagen na Beachland hebben vrijwilligers nog steeds zakken vol plastic bandjes en bekers gevuld.
Timmy Van Assche Dagen na Beachland hebben vrijwilligers nog steeds zakken vol plastic bandjes en bekers gevuld.

Goedkeuring

Beachland-organisator Ronald Luyten vraagt nuance. "Er werden blijkbaar twee boodschappenzakken met afval gevuld. Dat is spijtig, maar wie zoekt, zal àltijd afval aantreffen. Na het festival ruimen we het hele strand op, inclusief de duinen en de paden. Wij mogen het terrein zelfs niet verlaten zonder goedkeuring. De technische dienst had het strand vrijgegeven en er werden geen problemen gemeld. Woensdag stond een stevige wind en dat kan vuilnis, dat onder het zand bedolven was, naar boven hebben gehaald. En dinsdag was de Vlaamse feestdag en kon een speciale machine het strand niet extra schoonvegen."

Timmy Van Assche

Geen confetti

Beachland telde ongeveer 10.000 bezoekers, Ostend Beach op het Klein Strand in Oostende lokte zo'n 18.000 fans van elektronische muziek. In Oostende is geen sprake van een afvalprobleem: het strand ligt er piekfijn bij. "We hebben intensief ingezet op netheid en milieu", vertellen organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens. "We kochten zelf vuilnisbakken: zestig op het terrein en nog eens vijftig backstage. We hadden herbruikbare drinkbekers en lieten daarom ook bier in vaten leveren. Rietjes werden niet meer gebruikt en we schrapten confetti uit de lijst van special effects. Alle leveranciers en partners werden duidelijk gebrieft om mee op de ecologische kar te springen. Spanbandjes werden zo min mogelijk benut of achtergelaten. Tot slot was er een achtkoppig milieuteam van de partij, zowel tijdens de opbouw als erna, om het strand op te kuisen. Er liep ook een campagne om geen sigarettenpeuken op het strand te gooien. Zo werden er papieren asbakjes uitgedeeld."


De organisatie van Ostend Beach werd uitdrukkelijk gefeliciteerd door het stadsbestuur en festivalgangers voor hun milieuvriendelijke aanpak.