Trio illegalen voor strafrechter na inbrakenreeks in wijk ‘t Baanhof: “We wilden jullie mooie kust zien”

De zaak werd gepleit in de rechtbank van Brugge.
JHM De zaak werd gepleit in de rechtbank van Brugge.
Drie jonge mannen die illegaal in het land verblijven riskeren celstraffen tot 30 maanden voor een reeks inbraken in woningen en voertuigen in Oostende, Brugge en Knokke eind september. “We wilden jullie mooie kust zien”, verklaarde een van hen op de rechtbank. 

De wijk ‘t Baanhof in de Oostendse deelgemeente Stene werd in de nacht van 30 september op 1 oktober opgeschrikt door een zestal inbraken. Een groepje jongeren van vreemde origine begaf zich over omheiningen en kroop zelfs over platte daken om via vensters binnen te breken. Een bewoner betrapte een van hen in huis en belde de politie. Die kon enkele enkele de daders in de boeien slaan.

Eerder die nacht werden in Oostende ook enkele auto’s en een mobilhome opengebroken. Later op de dag kon de politie nog daders oppakken nadat ze in Knokke betrapt werden door een bewoonster. Ze zag hoe een van hen een vliegenraam in zijn handen had en op de vlucht sloeg. Er was nog een feit in Zeebrugge, waar een van hen aanbelde bij een woning en anderen probeerden binnen te dringen om een laptop te stelen. Bij hun arrestatie hadden ze ook gestolen spullen van in Oostende bij zich. 

Botscan

De politie pakte in totaal vijf jonge Marokkanen op. Ze verklaarden allen dat ze minderjarig waren, maar een botscan wees voor 3 van hen uit dat ze meerderjarig zijn. De twee minderjarigen verschenen reeds voor de jeugdrechter. Twee beklaagden gaven sommige feiten toe, andere weer niet. Een gestolen iPhone kregen ze volgens hun verklaringen bijvoorbeeld van een medeverdachte, terwijl ze zelf niet aanwezig waren bij de een inbraak. Het openbaar ministerie besloot hen ook te vervolgen voor bendevorming. 

“Dit zijn jonge illegalen die elkaar leerden kennen omdat ze lotgenoten zijn. Het is geen bende. Ze leven op straat en moeten zien te overleven. Ik lees bijvoorbeeld in het dossier dat ze ook een zak gestreepte polo’s, een pakje kauwgom en een zak kappersmateriaal stalen. Hun gedrag valt af te keuren, maar heb ook begrip voor hun situatie”, klonk het bij een van de advocaten. Een andere advocaat ging voor de vrijspraak. “Mijn cliënt werd zogezegd herkend door een slachtoffer, maar verder zijn er geen objectieve bewijzen. Dat iemand hetzelfde soort pakje kauwgom op zak heeft als de kauwgom die werd gestolen uit een auto, is geen bewijs”, aldus de raadsman. 

Weerspannigheid

Een van de drie werd ook vervolgd voor weerspannigheid. De man maakte amok in het AZ Sint-Jan in Brugge bij het afnemen van een botscan. De man sloeg nadien een raam van een combi stuk. Het proces eindigde met een opvallende verklaring, toen de rechter hen persoonlijk vroeg waarom de jongeren in België illegaal in het land verblijven. “We leven normaal gezien in Spanje, maar we wilden jullie mooie kust zien”, zei een van hen. Of de rechter dat gelooft, wordt duidelijk bij het vonnis op 5 april. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.