Overvaller stoot op ervaren militair

POLITIE KOMT TER PLAATSE, MAAR DADER IS AL LANG GEBOEID

Militair Philippe Peeters (56), die morgen op pensioen gaat, overmeesterde gisteren even een overvaller.
Foto BBO Militair Philippe Peeters (56), die morgen op pensioen gaat, overmeesterde gisteren even een overvaller.
Een 19-jarige gewapende overvaller heeft zich gisteren flink misrekend toen hij krantenwinkel Nancy & Co binnenviel. Nancy's echtgenoot Philippe Peeters (56) werkt immers bij de militaire politie. Ettelijke seconden later lag de jonge overvaller geboeid op de grond. De politie had hem maar op te pikken.

Rond 14 uur viel de 19-jarige overvaller met bivakmuts de krantenwinkel in de Gistelsesteenweg binnen. Philippe, die geregeld de klanten bedient als hij niet van dienst is bij de militaire politie, stond achterin de zaak. "Ik was mij van geen kwaad bewust. De bel rinkelde en ik ging richting de winkel. Toen ik binnenkwam, sprong de overvaller over de toonbank. Hij richtte een mes op me en eiste de inhoud van de kassa", getuigt de militair. Maar de overval verliep niet volgens plan. Tot zijn grote verbazing zag de jonge overvaller dat Philippe helemaal niet onder de indruk was.


Philippe ging bijna meteen tot actie over. "Ik praatte heel even in op de overvaller en ontfutselde zijn mes. Met een worstelgreep werkte ik hem tegen de grond en kon ik hem in bedwang houden", vertelt de militair. Een werknemer van de naastgelegen traiteur kwam op dat moment de winkel binnen. Hij hielp de overvaller vasthouden en intussen werd de politie gebeld. Philippe nam spanbandjes en bond de armen en benen van de overvaller vast. "We sleepten hem naar buiten in afwachting van de politie. Die was er vrijwel onmiddellijk en heeft de zaak snel afgehandeld", aldus Philippe.


Philippe moest achteraf toch even bekomen, al hield hij de winkel gewoon open. "Als er een overvaller binnenkomt, denk je niet na. Ik deed gewoon wat ik tijdens de opleiding heb geleerd. Ik ben vooral blij dat mijn vrouw (Nancy Coenye, red.) niet in de winkel was. Misschien was de situatie dan volledig anders verlopen. Je weet nooit of de overvaller zal uithalen met het mes", zegt de militair, die overigens toevallig morgen op pensioen gaat. "Het einde van mijn militaire carrière had ik me toch anders voorgesteld, maar misschien was het een laatste beproeving", lacht Philippe, toch een beetje groen. "Maar goed, de overvallers weten nu dat ze niet meer moeten komen. Vanaf volgende week zal ik veel meer tijd hebben om in de winkel staan", besluit hij.


De overvaller, een 19-jarige Oostendenaar, is gearresteerd en komt na ondervraging voor de onderzoeksrechter, die zal beslissen over er een aanhouding. Een maand geleden was er in een bakkerij in de Gistelsesteenweg een gelijkaardige overval. Er wordt onderzocht of hij daar iets mee te maken heeft.