Orde van de Wullok klaar voor 50ste bal, ook Jeannine (86) danst weer mee

De Orde van de Wullok met stichter Robert Dequick en Jeannine Maene.
rv De Orde van de Wullok met stichter Robert Dequick en Jeannine Maene.
De wullokfamilie breidt nog elk jaar uit.
rv De wullokfamilie breidt nog elk jaar uit.
Zaterdag is het weer zover, dan organiseert de Orde van de Wullok zijn 50ste Wullokbal in feestzaal Ten Stuyver. De laatste 50 jaar zijn er tal van dames en meisjes de revue gepasseerd, maar één wullokdame houdt een halve eeuw later nog altijd de touwtjes stevig in handen: de 86-jarige Jeannine Maene. Ook zaterdag danst ze mee, en achter de schermen ziet ze elk detail.

Donderdag vond de algemene repetitie plaats. Jeannine is dan wel al 86, we kunnen nu al verklappen dat ze de ster van de show is. Al 50 jaar overziet ze de hele show en alle prachtige kostuums. Geen enkel detail gaat aan haar voorbij, ze loopt heen en weer tussen de backstage en het podium om bij te sturen. Het was dan ook onder impuls van Jeannine dat er in 1971 een dansgroep werd toegevoegd aan de Orde van de Wullok. De carnavalvereniging zelf werd op 28 oktober 1969 opgericht door haar man Robert ‘Berten Wullok’ Dequick. Hij overleed in 2014. John Desmit nam het voorzitterschap over, maar het jaarlijkse Wullokbal is nog altijd in handen van Jeannine. 

“In het begin waren er zestien meisjes, de ‘Dansmarietjes’. Het was een succes en de groep werd altijd maar groter”, zegt Jeannine. Midden de jaren 80 werd de naam veranderd in de Wullok Showgirls. “De meisjes die destijds aan de wieg stonden van de showgroep werden dames, huwden en kregen kinderen. Ondertussen zijn de meeste nog altijd bij de Wullokfamilie en in hun zog ook hun kinderen.” De Wullok Showgirls werden gevraagd tot in het buitenland. “ We deden showoptredens van Tervuren tot in Parijs en namen deel aan stoeten van De Panne tot de Spaanse Costa’s.”

Zelfgemaakte kostuums

Aan het Wullokbal wordt een heel jaar hard gewerkt, niet alleen aan de choreografie, maar ook aan de kostuums. Bianca Debruyne, Linda Deneve, Carmen Muller, Linda Debruyne en Nancy Vanassche maken alle kostuums voor de 60-tal dansers zelf, uiteraard onder het toeziend oog van Jeannine. Een heus karwei. Het is de trots van de Orde van de Wullok. “Toen we voor het eerst de French cancan wilden dansen, heb ik een sleepje gemaakt. Sinds die dag  maakten we steeds meer kostuums zelf”, zegt Jeannine. Foto’s nemen van de kostuums mag niet. Het moet een verrassing blijven.

De show werd in elkaar gestoken door Natacha Desmit, Charlène Perraux en Sonny Deneve. “We mogen ook jaarlijks optredens geven in het Kursaal voor Zilverdans, op het feest van KVO senioren, op de kaaifeesten en op Vistival”, vertelt voorzitter John Desmit. “Elk jaar nemen wij dan ook nog deel aan tal van carnavalstoeten, voornamelijk in West-Vlaanderen en met als het absolute hoogtepunt de grote carnavalstoet in Oostende. De laatste drie jaar kaapten wij telkens de eerste prijs weg als mooiste groep. Iets waar we heel fier op zijn.”

De Orde van de Wullok neemt deel aan heel wat carnavalstoeten.
rv De Orde van de Wullok neemt deel aan heel wat carnavalstoeten.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.