Op weg naar strafste editie ooit

FILMFESTIVAL OOSTENDE KENT DRUK WEEKEND VOL HOOGTEPUNTEN

Vriendinnen Celine en Manon bekeken in de bioscoop alle 12 afleveringen van de serie 'De Dag'.
Benny Proot Vriendinnen Celine en Manon bekeken in de bioscoop alle 12 afleveringen van de serie 'De Dag'.
Het Filmfestival beleefde een zeer druk weekend propvol hoogtepunten en opvallende acties. "De reacties zijn overweldigend. Als het zo doorgaat, wordt het onze strafste editie ooit", zegt festivaldirecteur Peter Craeymeersch.

De filmgekte begon met de marathonuitzending van de nieuwe dramareeks 'De Dag'. Vooralsnog was ze enkel voor Play-abonnees van Telenet weggelegd, later dit jaar is de serie ook op Vier te zien. Exclusief voor FFO kon het grote publiek alle twaalf afleveringen na elkaar zien, in aanwezigheid van onder anderen bedenkers Julie Mahieu en Jonas Geirnaert, regisseur Gilles Coulier, en acteurs Sophie Decleir en Titus De Voogdt. Het 'binge-watchen' begon om 11 uur en eindigde pas om middernacht. Celine Dhont en Manon De Weireld waren een van de honderd kijkers die een halve dag in de cinemazaal kropen.

Een deel van de cast en crew van serie 'De Dag'.
Benny Proot Een deel van de cast en crew van serie 'De Dag'.

Pizza

"De serie sprak ons meteen aan, vooral door de sterke acteurs die meespelen. Binge-watchen in de cinema heeft een speciaal sfeertje. We kregen ook een goodiebag met onder andere een dekentje en powerbank. Nee, we vinden het niet erg om een dagje binnen te blijven", lachen de meisjes. De kijkers werden ook getrakteerd op pizza.


Ook weer van de partij is 'Filmcafé on tour'. Vlaamse films worden in cafés en ontmoetingscentra vertoond, in bijzijn van acteurs. De Marineclub, waar oud- en actieve militairen samenkomen, werd uitzonderlijk opengesteld voor de film 'Patser'. Het was uniek om te zien hoe een blitse film werd getoond in het authentieke maritieme kader van de Marineclub. "Het Filmcafé blijft belangrijk voor FFO, ook de komende jaren. Het toont dat film voor iedereen toegankelijk is. Deze laagdrempeligheid vullen we aan door onze voordelige Filmpas", weet FFO-directeur Peter Craeymeersch. Deze week kan je elke avond een film meepikken, zoals vanavond Le Fidèle in De Vlasschaard of morgen FC De Kampioenen 3 in De Platse in Zandvoorde.

In de Marineclub kon iedereen die wou komen meekijken naar de film Patser.
Benny Proot In de Marineclub kon iedereen die wou komen meekijken naar de film Patser.

Overrompeling

Het weekend stond bol van de hoogtepunten, waaronder de sterlegging van regisseur Bille August. "En het Kursaal kende een overrompeling voor de première van de documentaire 'Hoop doet leven' over Will Tura", benadrukt Craeymeersch. Straf was de komst van Jean-Claude Van Damme. De 'Muscles from Brussels' kwam er zijn nieuwste film 'Lukas' promoten met Kevin Janssens en Sam Lowyck. Van Damme kreeg ook zijn ster op de Zeedijk. "De eerste reacties op FFO zijn overweldigend. De zalen zitten goed vol en de verkoop loopt stevig. We hebben zelfs een voorsprong op vorig jaar. Ik durf te stellen dat als we zo doorgaan, het de strafste editie ooit wordt", meent Craeymeersch. Vorig jaar lokte FFO 38.000 bezoekers.


HLN mag 5 duotickets weggeven voor de voorstelling van het komische drama Miracle, morgen om 18.30 uur. Je mailt hiervoor naar hln@visitoostende.be.