Ook restaurant Belair vernieuwt

Zaakvoerder Jan Vercruysse in restaurant Belair.
Foto Benny Proot Zaakvoerder Jan Vercruysse in restaurant Belair.
Niet alleen de luchthaven bereidt investeringen voor. Jan Vercruysse, zaakvoerder van het luchthavenrestaurant Belair, zal zijn zaak met zicht op het tarmac grondig vernieuwen.

De concessie tussen de luchthavendirectie en Vercruysse werd nog eens met elf jaar verlengd, de zaakvoerder zal zowat 300.000 euro steken in de renovatie van Belair. "De vloer, het plafond en de lay-out, tafels en stoelen: alles wordt vernieuwd. Ik twijfel nog over de aankleding van de bar en het zakenrestaurant. De werken plan ik pas na de zomer, omdat het al vanaf deze vroege paasvakantie drukker wordt."


De zaak is intussen heel bekend in Oostende. "We zijn hier al actief sinds zondag 1 september 1989 en hebben sindsdien nog geen enkele dag gesloten", legt Vercruysse uit. "We zijn elke dag open vanaf 9 uur, als er vroege vluchten zijn zelfs al vanaf 4 uur. Door de jaren heen hebben we ons vast cliënteel opgebouwd, niet noodzakelijk mensen die op reis vertrekken. Verder komen ook werknemers van de luchthaven hier lunchen en uiteraard ook reizigers zelf. Ja, ik merk toch een lichte stijging van de omzet dankzij de toename van het aantel reizigers."


Als vakspecialist kan Vercruysse als geen ander de piekmomenten van zijn zaak aanduiden. "Middagvluchten betekenen minder volk. Niemand gaat om 11 uur nog iets komen eten. Maar als er vertragingen zijn, dan is het grote ambiance", lacht Jan Vercruysse. "Het komt soms allemaal op toevalligheden neer."

Cockpitbar

De laatste keer dat Belair een upgrade onderging, was in 1994 en 1995. Toen werd het voormalige terras weggenomen uit veiligheidsoverwegingen en kwamen er hoge, maar erg smalle ramen in de plaats. Die zijn zelfs bestand tegen kogel van 9 millimeter. Jan Vercruysse is ook sinds 2004 uitbater van het luchthavenrestaurant in Deurne in Antwerpen, dat ook Belair heet. Ook de Cockpitbar op de Oostendse luchthaven wordt door de Wervikaan uitgebaat. In Oostende werken 25 personeelsleden, in Deurne nog eens 19. (TVA)