Onderschat stukje Oostende herontdekt

OPEN MONUMENTENDAG LOKT DUIZENDEN NAAR WIJK HAZEGRAS

Bezoekers kijken in de Skywatch op 45 meter hoogte uit over de wijk Hazegras en Oostende.
Benny Proot Bezoekers kijken in de Skywatch op 45 meter hoogte uit over de wijk Hazegras en Oostende.
Open Monumentendag heeft duizenden nieuwsgierigen naar de wijk Hazegras gelokt. "Een onderschat stukje Oostende", zegt schepen Bart Plasschaert. Blikvangers waren de Skywatch en het laatste bezoek van oud-leerlingen aan de oude vakschool. "We hebben hier veel 'deugnieterie' uitgespookt", lacht oud-leerling Michel Vanloo (74).

De cultuurdienst stelt sinds 2015 elk jaar een mooi programma samen voor Open Monumentendag. Niet één oud gebouw staat centraal, maar een hele verkeersas. Het begon met de Leopold II-laan, vervolgens Koninginnelaan en Elisabethlaan, en dit keer was het de beurt aan de Graaf De Smet De Naeyerlaan in de wijk Hazegras. "Volgens mij een onderschat stukje Oostende", meent cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V). "Vooral in de bocht, tegenover de marinekazerne, heb je prachtige gebouwen met een grote erfgoedwaarde. Er zijn ook talrijke straatnamen die verwijzen naar ambachten." Naast lezingen, wandelingen en bezoeken stonden er ook ritjes met oldtimers en een huifkarrentocht op het programma. Het weer was ook mooi meegenomen. Een hoogtepunt was letterlijk de SkyWatch. Een hijskraan met platform bracht nieuwsgierigen zo'n 45 meter in de lucht, met als beloning een knap uitzicht over de stad.

Oud-leerlingen Michel Vanloo en Jacques Ghaye in de oude vakschool in de wijk Hazegras. De school gaat binnenkort tegen de vlakte.
Benny Proot Oud-leerlingen Michel Vanloo en Jacques Ghaye in de oude vakschool in de wijk Hazegras. De school gaat binnenkort tegen de vlakte.

De cowboy

Een andere blikvanger was de oude vak- en hotelschool, of STIO, die een laatste keer toegankelijk was voor het publiek. Vanaf september 2019 maakt de school immers plaats voor onder meer de Sky Towers van 100 en 85 meter. "Ik ben hier al niet meer geweest sinds ik in 1962 ben afgestudeerd", vertelt Michel Vanloo (74), oud-leerling elektriciteit. "We hebben hier veel 'deugnieterie' uitgespookt, zoals wanneer we op de speelplaats onze eerste sigaretten rookten." Jacques Ghaye (76), leerling tussen 1957 en 1961, herinnert zich zijn schooltijd nog goed. "Dit is pure nostalgie: er is niks veranderd in vergelijking met toen. Ik begrijp trouwens wel dat hier appartementen komen, maar moet er echt zó hoog gebouwd worden?" Ook jongere ex-leerlingen namen een kijkje. "De school stond bekend voor goeie praktijkleerkrachten", herinnert Silvio Deberdt (52) zich, leerling van 1982 tot 1985. "Het is mooi dat iedereen de school nog eens kan verkennen, al is er weinig veranderd." De papa van oud-student Erwin Deschepper (59) was er in de jaren 60 studiemeester. "Ze noemden mijn vader 'de cowboy'", lacht Erwin. "Hij loste altijd de fietsbanden van leerlingen die te laat kwamen."

Volgend jaar de Zeedijk

Schepen Plasschaert wil het huidige concept van de Oostendse Open Monumentendag behouden. Elk jaar een ander deel van Oostende dus. "We noteerden tussen de 3.000 en 4.000 inschrijvingen, maar er waren nog talrijke passanten bij de 'vrije' activiteiten. Ons concept wint bekendheid, met veel vroege inschrijvingen als beloning. Volgend jaar staat de Zeedijk centraal, tussen het Kursaal en de Wellingtonrenbaan. We blikken dan vooruit naar de toekomst van de Koninklijke Gaanderijen, en ook milieuthema's op het strand krijgen aandacht. In 2020 is het de beurt aan de Eduard Moreauxlaan."