Nog nooit drugs gebruikt, toch positieve speekseltest: "Ik had me mijn verjaardag toch anders voorgesteld"

TOM (43) MOET ZICHZELF VRIJPLEITEN MET BLOEDANALYSE

Tom Quaegebeur.
Photo News Simon Mouton Tom Quaegebeur.
Nog nooit had Tom Quaegebeur (43) drugs gebruikt, maar toch legde de man uit Oudenburg een positieve speekseltest af na een verkeersongeval. "Gelukkig toonden een bloed- en urineanalyse mijn onschuld aan", vertelt de zelfstandige renovatie- en onderhoudswerker. "Ik had me mijn verjaardag toch anders voorgesteld."

Tom Quagebeur raakte op 20 augustus betrokken bij een zwaar verkeersongeval op het kruispunt van de Leeuwerikenstraat met de Molenaarsstraat in Oostende. Een wagen botste tegen de flank van Toms bestelwagen, waardoor zijn voertuig werd weggeslingerd tegen een motorrijder en een geparkeerde auto.


"Gelukkig vielen er toen geen gewonden", zegt Tom, die gisteren zijn 43ste verjaardag vierde. Zoals bij ieder verkeersongeval moest hij eerst blazen, maar hij had niet gedronken. "Omdat mijn mond nogal droog was door de shock en mijn ogen bloeddoorlopen waren, hadden de agenten een vermoeden dat ik onder invloed was van drugs. Mijn ogen waren zo rood omdat ik twee dagen eerder vanuit het zuiden van Frankrijk in één ruk naar huis was gereden. Ik had de rit nog niet helemaal verteerd."


Groot was dan ook zijn verbazing toen de speekseltest een positief resultaat weergaf. "Ik begreep er niks van. Ik heb nog nooit in mijn leven drugs gebruikt. Meteen werd mijn rijbewijs ingetrokken." Voor de zelfstandige zouden twee weken zonder rijbewijs zware gevolgen hebben. Daarom stapte Tom zelf naar zijn huisarts om zijn urine te laten controleren. "Dezelfde dag nog kreeg ik de resultaten: zoals verwacht zaten er geen drugs in mijn bloed. Ik nam de dag nadien contact op met de parketmagistraat van dienst om het uit te leggen. Gelukkig was ze heel meegaand en kreeg ik mijn rijbewijs terug."


Maandag volgde ook hetzelfde resultaat na het bloedonderzoek door het labo.

Een wagen botste tegen de flank van Toms bestelwagen op het kruispunt van de Leeuwerikenstraat met de Molenaarsstraat in Oostende. Dat gebeurde op 20 augustus.
RV Een wagen botste tegen de flank van Toms bestelwagen op het kruispunt van de Leeuwerikenstraat met de Molenaarsstraat in Oostende. Dat gebeurde op 20 augustus.

Eén op de 10

Tom is jammer genoeg niet de enige die een positieve speekseltest aflegt, maar bij wie nadien blijkt dat de test vals is. Vorig jaar was dat bij tien procent van de positieve speekseltesten het geval. In 2016 was dat zelfs bij 11,3 procent van die testen het geval.


"Vermoedelijk is het te wijten aan de hogere gevoeligheid van de speekseltest voor cocaïne, zonder me uit te spreken over dit specifieke geval", duidt woordvoerder van de FOD Financiën Edward Landtsheere. "In speeksel kan het langer gedetecteerd worden dan in bloed."


Tom vermoedt dat medicatie een effect heeft gehad. Op zijn Facebookpagina wil hij nu mensen wijzen op de foutenmarge bij speekseltesten. "Want die kunnen echt wel zware gevolgen hebben. Mijn verzekeraar liet al meteen weten niet tussenbeide te komen omdat ik zogezegd onder invloed was." Mogelijk zal het ongeval van Tom wel voor de politierechtbank komen om de aansprakelijkheid te bepalen.