Nieuwe aanval op Vande Lanotte

IGNACE VANDEWALLE BRENGT SCHANDAALBOEK UIT

Ignace Vandewalle met 'De valse profeet'.
Foto Proot Ignace Vandewalle met 'De valse profeet'.
Twee weken voor de verkiezingen brengt auteur Ignace Vandewalle een nieuw schandaalboek uit over burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). In 'De valse profeet' herhaalt Vandewalle, een vroegere medewerker van Jean-Marie Dedecker, onder meer beschuldigingen uit het boek 'De Keizer van Oostende'. 

Ignace Vandewalle liep het afgelopen jaar al in de kijker na zijn boek 'De Illegale Ghelamco Arena', over het Gentse voetbalstadion. Nu richt hij zijn pijlen op een oude tegenstander en brengt een nieuw boek uit in eigen beheer. "Ik heb beslist om dit boek te schrijven, nadat Johan Vande Lanotte in 2014 een klacht had ingediend tegen Jean-Marie Dedecker en mezelf voor laster en eerroof." De klacht was een gevolg van de beschuldigingen die het kopstuk van Lijst Dedecker in de media had geuit over belangenvermenging in het dossier van het groenestroombedrijf Electrawinds en E-port. "Ik ging sinds 2014 door de woestijn. Nadat Jean-Marie Dedecker niet herverkozen werd, was ik mijn job kwijt. Ik kon nergens aan de slag als parlementair medewerker, omdat Vande Lanotte mij had afgeschilderd als een fantast en een leugenaar. De rechtszaak is ondertussen gevoerd en wij zijn, ook in beroep, vrijgesproken."

Toeval?

Dat het boek twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen uitkomt, kan je bezwaarlijk toeval noemen. Toch beweert Vandewalle dat de rechtszaak waarin hij met Vande Lanotte verwikkeld zat, de timing heeft bepaald. "Ik kon er niet aan beginnen toen de rechtszaak nog liep. Als Vande Lanotte niet in beroep was gegaan, was het boek al anderhalf jaar eerder klaar. Ik wist dat het in de verkiezingsperiode zou uitkomen en heb er daarom ook een analyse van het beleid van de socialisten aan toegevoegd." In het tweede hoofdstuk haalt Vandewalle enkele cijfers over onder meer werkloosheid en kansarmoede aan die niet goed zijn voor Oostende. "24 jaar onder keizer Johan bezorgde Oostende 1.169 extra werklozen. Ook op vlak van kansarmoede haalt Oostende volgens de nieuwe cijfers met 34 procent kansarmoede in 2017 een slechte score. Nochtans zijn dit twee speerpunten van socialisten." Vandewalle gaat verder dieper in op de stadsschulden en schulden die verzameld zijn door de autonome gemeentebedrijven. Hij keert ook terug op enkele dossiers die ook al aan bod kwamen in het boek 'De Keizer van Oostende' - waaraan Vandewalle achter de schermen meewerkte - zoals Electrawinds. Afsluiten doet hij met een opsomming van de vennootschappen die Vande Lanotte opgericht heeft en waar sprake zou zijn van belangenvermenging.

'Vrijdag schandaaldag'

Dat het boek er uit wraak is gekomen, wil de auteur niet horen. "Ik doe dit uit rechtvaardigheid. De kiezer heeft het recht om te weten hoe de vork in de steel zit. Wraak en haat zijn tijdverlies, ik wil enkel de waarheid naar voren brengen." Johan Vande Lanotte werd vorige week vrijdag ook al beschuldigd door N-VA, namelijk dat er stadsgeld naar de privérekening van de burgemeester zou gevloeid zijn. "Vrijdag schandaaldag", reageert de burgemeester. "Dit is opnieuw een persoonlijke aanval. Ik zal er niet op ingaan en mij concentreren op de toekomstplannen voor Oostende. Laat de kiezer maar beslissen op 14 oktober."


Het boek, op 1.000 exemplaren gedrukt, kost 5 euro en is verkrijgbaar in de Oostendse boekhandels.