N-VA Oostende beschuldigt Johan Vande Lanotte (sp.a) van verduistering: "2,4 miljoen euro stadsgeld ging naar basketclub"

"Beschadigingsoperatie is duidelijk gestart"

BELGA
De Oostendse afdeling van N-VA beticht burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) ervan geld van basketbalclub BC Oostende te hebben laten verdwijnen in eigen zakken. Volgens lijsttrekker Björn Anseeuw ging er de voorbije twaalf jaar ook al 2,4 miljoen euro stadsgeld naar de club. Vande Lanotte ontkent.

N-VA brengt heel wat elementen naar voren, waarmee de partij wil bewijzen dat de stad BCO jarenlang financierde en dat ook burgemeester Vande Lanotte daarbij geld in eigen zakken stak. Zo meent Anseeuw dat de club maandelijks een bedrag betaalt van 3.650 aan de cvba Versluys Dôme, dat via het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing een stadsbedrijf is. Niet enkel de huur en het gebruik van de zaal zit daarin, maar ook andere diensten. Die worden volgens Anseeuw op hun beurt door de stad uitbesteed aan BC Oostende zelf.

"Gortig gedrag"

"Daarvoor krijgt BCO van de stad een veelvoud van de huur terug die ze zelf betaalt aan de stad." Bovendien zou de stad via de cvba Versluys Dôme ook voor de nutsvoorzieningen hebben betaald, meent de N-VA'er die het gedrag gortig noemt. In totaal zou er 2,38 miljoen euro van de stadskast naar BCO zijn gevloeid.

Anseeuw zegt dat er ook geld richting burgemeester verdwijnt, maar die ontkent met klem. "De bewering van N-VA dat het Oostendse Stadsbestuur 2,3 miljoen euro stadsgeld naar de basketclub stuurde, is grotesk. De basketzaal is door de cvba gezet zonder 1 euro aan stadsgeld. De cvba beheert de zaal. Vanuit het stadsbestuur is in een periode van 12 jaar maar één subsidie voorzien van 350.000 euro voor brandbeveiligingswerken", aldus Vande Lanotte.

Het is duidelijk dat de N-VA, na Antwerpen, ook in Oostende een vuile oorlog wil voeren

Johan Vandelanotte (sp.a), burgemeester van Oostende

"Gebrek aan inhoud"

Over de zakkenvullerij zegt hij: "In 2011-2012 had BCO het financieel moeilijk. Ik heb toen via mijn bedrijf Mabuspo eenmalig een kost van 31.345,83 euro overgenomen en betaald, zijnde de loonkost voor de scouting. Als BCO opnieuw financieel gezond was, kon dit eventueel terugbetaald worden. Finaal heeft BCO tot slot van alle rekeningen 9.000 euro, zonder btw, van die 31.345,83 euro terugbetaald. Ik heb dus geen financieel voordeel gedaan. Maar dat seizoen, eenmalig, wel 22.345 euro bijgedragen voor de financiële gezondmaking van het basket", zegt de burgemeester.

"Het is duidelijk dat de N-VA, na Antwerpen, ook in Oostende een vuile oorlog wil voeren. Ze reppen met geen woord over de toekomst van Oostende, van de stad. Bij gebrek aan inhoud moeten er persoonlijke aanvallen komen, met onzinnige beweringen. De beschadigingsoperatie is dus duidelijk gestart", aldus Vande Lanotte.
143 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Maakt niet veel uit de verbrandoven zorgt voor alle elektriciteit in Oostende Als de oostendenaar graag een basketploeg op euroniveau heeft moet iemand betalen Als je 35000€ geeft op papier VZW kan de helft aftrekken via belasting Maakt niet zoveel uit voor bevolking macht-strijd Als een ander is zal die de renbaan willen vernieuwen Elk zijn datje!

 • Bert Boedts

  lager dan laag , buiten de gewone man bestelen wat heeft nva gedaan ,? , de enige stad die iets betkend voor nva is antwerpen ,hoeveel vlaams geld hebben zij al niet binnengehaald ten nadele van andere vlaamse steden ,maar ja als ge iets kent van geschiedenis ,we weten waar de rechtse rotzooi begonnen is 3/4 eeuw geleden , en anseeuw in oostende WIE is dat ??

 • freddie van aert

  in Gent heeft er ook een van nva Termont vals beschulldigd zie waar hij nu is beland triestig en vuile politiek van nva

 • guido vermeyen

  De kwestie is , kunnen ze dat bewijzen, die gewiekste SPa -er deinst voor niets terug als het om" ZIJN" clubke gaat, nog eens bewijzen ??

 • Dan Midden

  als de basketclub het zo moeilijk had, waarom moesten ze dan 6000 euro betalen aan JVDL voor "scouting"? Dit bedrag staat immers in de jaarrekening vermeldt van 2012!