Maandag weer onderhandelen geblazen

TOMMELEIN ZIT MET N-VA, GROEN EN CD&V ROND TAFEL

Bart Tommelein groet zijn aanhang op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen.
Foto Benny Proot Bart Tommelein groet zijn aanhang op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen.
Nadat ook de Oostendse politiek genoot van een week rust, starten maandag opnieuw de coalitiegesprekken op. Bart Tommelein zal dan rond de tafel zitten met N-VA, Groen en CD&V om een bestuursakkoord op te stellen.

Vorige week zaterdag verspreidden de vier partijen van het zogenaamde klavertje vier de nota op basis waarvan de leden van Groen beslisten om mee aan te tafel te schuiven voor de coalitiegesprekken. Sindsdien werden de coalitiegesprekken even op pauze gezet zodat iedereen een korte vakantie kon nemen met zijn gezin, maar ook om de rust te laten terugkeren. "Het was een drukke periode voor de verkiezingen en ook de twee weken na de verkiezingen waren bijzonder hectisch in Oostende. De bedoeling was om de rust te laten terugkeren en de emoties te laten neerdwarrelen. We willen niets overhaasten. We nemen nu rustig de tijd om eerst inhoudelijk tot een akkoord te komen per thema. Ik heb in de afgelopen week wel al gesproken met enkele leidinggevende ambtenaren die ons op financieel vlak of bijvoorbeeld op vlak van veiligheid kunnen bijstaan. Nu we bezig zijn met officiële gesprekken moeten we de ambtenaren betrekken bij de opmaak van het bestuursakkoord. Als we bijvoorbeeld de rol van de wijkagent willen versterken, moet dit vanuit de praktijk ook ondersteund worden. Ook financieel moet elke beslissing getoetst worden", vertelt Bart Tommelein.


Het is de eerste keer in 24 jaar dat de socialisten de dans niet mogen leiden.

Werken van onderuit

"Dit is allemaal nieuw voor ons. We kiezen resoluut voor een andere aanpak. In 2006 duurde het gesprek slechts een uur, zes jaar later enkele uren, nu zitten we met vier gelijkwaardige partners rond tafel en zullen we aan elke partij de kans geven om zijn programma zo veel als mogelijk te realiseren. We werken ook van onderuit. Ik heb in de jeugdbeweging al geleerd dat je meer bereikt als je samenwerkt en iedereen kan betrekken." Vanaf maandag wordt er gesproken over onder meer economie, toerisme, de haven, maar ook over beleid en participatie. "In de nota die opgesteld werd met Groen staan enkele sociale thema's waarmee we Groen wilden tonen dat een samenwerking mogelijk is. Nu moeten ook de andere beleidsdomeinen nog aan bod komen. We hebben vorige week zaterdag al met vier rond tafel gezeten om te beslissen hoe de gesprekken zullen verlopen. Er ligt ondertussen ook al heel wat klaar. We zullen in de komende dagen de gesprekken voeren over de inhoud, daarna pas volgt de invulling van het schepencollege", voegt Tommelein er nog aan toe.