Luchthaven wil minder strenge geluidsnormen

De Oostendse luchthaven heeft aan het West-Vlaams provinciebestuur een wijziging van haar nachtelijke geluidsvoorwaarden gevraagd. De directie wil dat de maximale waarde voor piekgeluiden verhoogt.

WILOO is ongerust en vreest dat de beslissing opnieuw de slaap van veel omwonenden zal verstoren. "Indien dit wordt toegestaan betekent dit voor omwonenden een grote stap terug in de tijd. De klok nu terugdraaien zou tot gevolg hebben dat stokoude toestellen 's nachts weer mogen opstijgen", laat voorzitter Jacques Denecker weten.


Luchthavendirecteur Marcel Buelens relativeert. "Sinds januari 2015 is de geluidsquota aangepast van 37 naar 12. Dat betekent dat zelfs de modernste 747 boeing cargo alleen kan landen, maar niet meer mag opstijgen. Ook een maatschappij zoals ANA die vorig jaar vertrokken is zou niet meer kunnen terugkeren. Wij vragen dat de helft van de 1.080 bewegingen die 's nachts mogen uitgevoerd worden weer naar 37 worden opgetrokken. Anders is het onmogelijk om weer vracht aan te trekken. We willen de nachttrafiek houden voor een uitzondering, maar het moet wel mogelijk zijn", zegt Buelens. (LBB)