Laatste rustplaats goedkoopst in Veurne

PRIJZEN GRAFCONCESSIES VERSCHILLEN STERK TUSSEN GEMEENTEN

De prijzen om begraven te worden in onze regio kunnen sterk verschillen. Veurne is in onze regio de goedkoopste, terwijl Diksmuide en Gistel dan weer de duurste tarieven hanteren. Dat blijkt uit cijfers die Radio 2 verzamelde naar aanleiding van Allerheiligen.

De reglementering rond begraafplaatsen verschilt sterk van gemeente tot gemeente. Er worden andere tarieven gehanteerd en de concessies lopen over andere termijnen. Kortemark is de enige gemeente in de regio waar de concessie gratis is voor 15 jaar. Als je die termijn te kort vindt, betaal je 370 euro voor twee mensen in 30 jaar. "We kiezen bewust voor lage tarieven, zodat het voor iedereen financieel haalbaar blijft. Steeds meer inwoners kiezen wel voor een crematie, maar asverstrooiing is hier nog niet gebruikelijk. De meeste mensen kiezen er dan voor om begraven te worden in het urnenveld", zegt schepen Luc Vandermeersch (CD&V).

Lage tarieven

Daarnaast is Veurne de goedkoopste. Je betaalt er 370 euro voor een concessie voor 50 jaar in volle grond en 185 euro voor een concessie van 50 jaar in een urnenveld of columbarium. Volgens Peter Roose (Veurne Plus), de burgemeester van Veurne, werden de prijzen voor het laatst in 2012 aangepast. "We hebben de tarieven niet echt hoog gezet. De familie wordt bij een overlijden al met veel kosten geconfronteerd, we willen hen niet op extra kosten jagen. We proberen het tarief sociaal te houden en spreiden het ook over een periode van 50 jaar", zegt de burgemeester. Een concessie is wel duurder voor niet-inwoners. Als mensen een concessie aanvragen voor hun overlijden, betalen ze ook meer.

Grafkelder duurste

Een grafkelder is overal de duurste manier om begraven te worden. Deze methode wordt dan ook steeds minder toegepast. In Oostende gaat het nog om zo'n vijf grafkelders per jaar. De prijs kan er, met grafkelder inbegrepen, dan ook oplopen tot 2.960 euro voor twee mensen. Tel daar nog een grafsteen bij van zeker 3.000 euro en het prijskaartje kan snel oplopen.


In Oostende is crematie weliswaar steeds meer de norm. In 80 procent van de overlijdens wordt nu al voor een crematie gekozen. "Daarvan kiest ongeveer 70 procent voor asverstrooiing", zegt begrafenisondernemer Jim Raes. "Je hebt dan geen concessie meer nodig en het is meestal gratis om uitgestrooid te worden. Een concessie is weliswaar maar één onderdeel van het prijskaartje dat bij een begrafenis komt kijken. Met onder meer het drukwerk, de kist en de rouwmaaltijd kom je gemiddeld al aan 3.500 tot 4.000 euro", zegt Raes.

Duurste gemeenten

Gistel is verhoudingsgewijs dan weer de duurste gemeente om een urne te begraven in een urnenveld of columbarium. Je betaalt er 950 euro voor een concessie van 30 jaar in een urnenveld en 1.075 euro voor een concessie in een columbarium op dezelfde termijn.


Diksmuide is dan weer de duurste om begraven te worden in volle grond. Je kan er een concessie krijgen over 30 jaar aan een prijs van 620 euro.