Humain serveert duizend warme maaltijden

Vrijwilligers van de vzw Humain bereiden warme maaltijden en delen ze uit in het vluchtelingenkamp van Duinkerke.
Timmy Van Assche Vrijwilligers van de vzw Humain bereiden warme maaltijden en delen ze uit in het vluchtelingenkamp van Duinkerke.
De vzw Humain uit Oostende blijft zich inzetten voor de 800 tot 1.000 vluchtelingen in het kamp in Duinkerke en de splinterkampen in Noord-Frankrijk. Onlangs nog ging de groep naar Noord-Frankrijk om er zo'n duizend warme maaltijd te schenken.

"Met 25 vrijwilligers hebben we vooraf alle maaltijden bereid", vertelt medestichter Patrick Legein. "De meeste bewoners in het kamp hebben al een maand geen vlees meer gegeten. Humain wil humanitaire basisvoorzieningen zoals water, voedsel en kleding, maar we willen ook informeren en signaleren. Het vluchtelingenkamp wordt gerund door de Franse overheid, maar de organisatie lijkt werkelijk nergens op. De kampbewoners zijn slecht geïnformeerd over hoe ze asiel kunnen aanvragen. Sinds de ontmanteling van het kamp in Calais is het nogal stil rond de problematiek. We vrezen een nieuw fenomeen van splinterkampen: kleinere kampen van tientallen personen. We spreken Franse en Belgische politici aan om actie te ondernemen." Humain zoekt via haar site www.vzwhumain.org en Facebook geld en vrijwilligers.


Patrick Legein mag op 10 december zelfs de Prijs voor Mensenrechten in ontvangst nemen voor vzw Humain, net als de Zeebrugse pastoor Fernand Maréchal van de Stella Mariskerk en Hamid Hisari. (TVA)

Timmy Van Assche