Het Vlot neemt 22 locaties in

EXPO MET 73 KUNSTENAARS OPENT IN VERSLUYS ARENA

Curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos in de Versluys Arena.
Foto Proot Curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos in de Versluys Arena.
De expo 'Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam' opent op zaterdag 21 oktober in het stadion van KV Oostende. Het Vlot, met Joanna De Vos en Jan Fabre als curatoren, is de opvolger van de tentoonstelling De Zee in 2014. Ook nu trekt de expo de stad in en worden kunstwerken van 73 kunstenaars getoond op 22 locaties.

"De voorbije periode is al heel spannend geweest. Ik heb al veel collega's mogen ontvangen in Oostende. Ik heb Oostende ook beter leren kennen door alle locaties te bezoeken. Er zitten enkele bijzondere plekken bij die we ook gekozen hebben op basis van de bijzondere mensen die er zijn. Zo zullen er werken te zien zijn bij Poverello in de Dominicanenkerk. Ik heb daar zuster Annie ontmoet, een dame van 88 jaar met blauwe ogen die recht door je kijken. Zij wijdt haar leven al jaren aan het eten geven aan armoede. Ook die mensen zijn met schoonheid bezig. We moeten als curator niet enkel vanuit een toren met kunst bezig zijn. Het Vlot staat ook voor verschillende dingen. Het is enerzijds het vlot waarmee vluchtelingen aanspoelen, maar onafhankelijk werken", vertelt Jan Fabre. De kunstwerken zullen verder ook te zien zijn in klassieke locaties zoals Mu.ZEE, Kursaal Oostende en de Venetiaanse Gaanderijen maar evengoed op het Maritiem plein, de Wellington Hippodroom, Zeilschip Mercator en Petit Nice. Bezoekers zullen aan de hand van een handige wandelgids de verschillende locaties en kunstwerken kunnen ontdekken.


"Onze bedoeling is om mensen te stimuleren om door het gekende kader van Oostende te kijken. Herontdekking staat voorop", vult curator Joanna De Vos aan. Zij stond ondermeer in voor de selectie van jonge kunstenaars en performancekunstenaars. "Er zullen doorheen de duur van de tentoonstelling 17 performances zijn. We zetten in op grensoverschrijdend werk met artiesten die een brug maken tussen verschillende artistieke media", aldus De Vos.

8.000 plaatsen

De tentoonstelling start op 21 oktober en loopt tot en met 15 april 2018. Als opening zet het duo een performance op poten in het stadion van KVO.


Iedereen kan er gratis komen kijken naar 'A beautiful match between artists en curators'.


Wat het precies moet worden en welke kunstenaars aanwezig zullen zijn wil Fabre nog niet verklappen.


Wel is het de bedoeling om het stadion met 8.000 zitplaatsen volledig vol te krijgen. De dag voordien zal de kunstenaar die het vlot tekende op de affiche ook aankomen op het strand van Oostende met een levensecht exemplaar van zijn vlot.


Er nemen in totaal 73 kunstenaars deel waaronder Michaël Borremans, Steve Mcqueen, Berlinde De Bruyckere en Luc Tuymans.


Een groot deel van de kunstenaars zakt naar Oostende af voor de tentoonstelling.