Half maart 550 extra parkeerplaatsen aan luchthaven

De extra luchthavenparking P3 is nu nog leeg, maar daar komt halfweg maart verandering in.
Foto Proot De extra luchthavenparking P3 is nu nog leeg, maar daar komt halfweg maart verandering in.
De nieuwe luchthavenparking P3 opent halverwege maart. Met 550 nieuwe plaatsen wordt de totale capaciteit opgetrokken naar ruim 1.300 parkeerplekjes. "Een goeie zaak, want als parkings 1 en 2 volzet zijn, gaan reizigers gewoon wildparkeren", klinkt het bij de luchthaven.

 


De aanleg van de nieuwe parking werd al een poosje geleden aangekondigd. De inrichting is nu eindelijk achter de rug en P3 - zo heet de parking - is op enkele details na klaar voor gebruik. Eerder werd al speciaal een extra weg aangelegd. Je had al de centrale parking P1 vlak voor de luchthaven zelf, met 260 plaatsen. P2 biedt dan weer ruimte aan 500 auto's. P3 doet er met 550 plekjes nog een schep bovenop. De parking ligt voorbij P2, op een voormalig helikopterplatform.

Langparkeren

"De uitbreiding was nodig", zegt uitbater Pierre Veys. "Komend seizoen plant TUI fly een pak meer vluchten en die passagiers moeten toch een plekje vinden voor de wagen." Veys meent dat de parkeertarieven erg redelijk zijn: voor een uur betaal je 1,5 euro, voor twee uur 2,40 euro. Wie er een week lang de wagen parkeert, betaalt 10,50 euro per dag. Het valt op dat P3, net als P2, zich vooral toespitst op langparkeren, aangezien P1 voor een week met 15 euro per dag een pak duurder is. Ter vergelijking: voor de dichtste parking op de luchthaven van Zaventem betaal je maar liefst 170 euro voor een hele week en 25 euro per dag.

11 procent meer vluchten

De parking opent binnen drie weken, half maart. Net op tijd dus voor het eigenlijke hoogseizoen met de paasvakantie van start gaat. Zo kan je dan vanuit Oostende naar de Spaanse bestemmingen Ibiza en Almeria vliegen, maar ook naar Chania op Kreta en naar het Portugese Faro. In totaal voorziet TUI 11 procent meer capaciteit voor reizigers tegenover het vorige zomerseizoen. Alicante, Malaga, Mallorca, en Kos krijgen een extra vlucht per week. "Eigenlijk is P3 een overloopparking. Dat betekent dat de parking pas opent wanneer P1 en P2 volzet zijn", vertelt Catherine Stuyck van de luchthaven. "Ja, het is al voorgevallen dat die parkings vol waren. Vervolgens ging men gewoon aan het wildparkeren. Dat kan de bedoeling niet zijn."


Bij TUI fly, die bijna alle passagiersvluchten inlast, is men tevreden. "Dit is sowieso een goeie zaak. Let wel, we ontvingen weinig klachten over het aantal parkeerplaatsen", weet woordvoerder Piet Demeyere. "Maar een goeie parking aanbieden, hoort bij de service. De luchthaveninfrastructuur moet voldoen aan de verwachtingen. Voor TUI blijft Oostende een belangrijke partner." De luchthaven vervoerde vorig jaar in totaal 434.970 passagiers.