Ga naar de mobiele website
^ Top

Grootste Cowboy Henk ooit: 3 op 18 meter

SEELE EN KAMA MAKEN MEESTERWERK VOOR ZWITSERS STRIPFESTIVAL

Herr Seele en zijn team werken aan het reusachtig schilderij van Cowboy Henk.
Foto Benny Proot Herr Seele en zijn team werken aan het reusachtig schilderij van Cowboy Henk.
In het atelier van Herr Seele wordt hard gewerkt aan een schilderij van Cowboy Henk van 3 meter hoog en 18 meter lang. Het schilderij wordt speciaal gemaakt voor de stripbeurs BDFIL in Zwitserland. "Maar in 2019 krijgt Oostende een nóg groter werk", stelt Herr Seele ons gerust.

Cowboy Henk, de legendarische, extravagante figuur met blonde kuif, gooit internationaal hoge ogen. Geestelijke vaders Herr Seele en Kamagurka wonnen in 2014 de werelderfgoedprijs tijdens het stripfestival van het Franse Angoulême. Nu werkt het duo aan een indrukwekkend schilderij voor het gerenommeerde festival BDFIL in het Zwitserse Lausanne, in het kader van een overzichtsexpo. Het schilderij - acrylverf op doek - is drie meter hoog en achttien meter lang.


"We zien Cowboy Henk die een pijp rookt en daarna naar een sanatorium in de Zwitserse bergen trekt, met zijn zetel", vertelt Herr Seele. "Door het harde werk valt Henk in slaap en komt hij in een droom terecht, waarin hij onder meer een vrouw ontmoet en een haardroger cadeau krijgt. De twee doen het Alpenijs smelten en ontdekken een soort ijsman, denk aan Ötzi. Op het einde doen ze een naakte dans in de weidse natuur. Misschien krijgt Henk nog een koekoeksklok of alpenhoorn in zijn kont, wie weet."


Herr Seele heeft er duidelijk plezier in. "Er zitten talloze verwijzingen in het werk. De stijl neigt naar die van René Magritte. In Zwitserland werd ook de basis gelegd voor het dadaïsme en surrealisme, wat nauw aansluit bij Cowboy Henk. Het land was een belangrijke halte voor kunstenaars op weg naar Italië, en in Zwitersland zijn ook de eerste panoramabeelden ontstaan in de schilderkunst, vooral omwille van het berglandschap. Veel mensen trokken erheen voor de gezonde lucht, zoals Cowboy Henk ook doet." Volgens Herr Seele en Kama bevat het werk ook duidelijke knipogen naar het boek De Toverberg van Thomas Mann en kunstschilder Rubens. "Een meesterwerk", noemt Herr Seele het. "Een heuse krachttoer", stelt scenarist Kama. "Herr Seele heeft de figuren prachtig uitvergroot naar machtige taferelen. We hebben er even aan gedacht om het geheel achteraf op te delen in verschillende stukken, maar dat zou eigenlijk doodzonde zijn. Dit werk hoort thuis in een museum. Of een kasteel. Nooit eerder hebben we Cowboy Henk zo groot geschilderd."

Stagiairs

Leuk extraatje is dat het duo stagiairs laat meewerken, waaronder enkele studenten van de Gentse Lucas School of Arts. BDFIL loopt van 14 tot 18 september. Daarna komt het grootse werk naar de Antwerpse galerie De Zwarte Panter. "Maar ook Oostende krijgt zijn panoramaschilderij van Cowboy Henk", verrast Herr Seele. "In 2019 maken we, in het kader van een overzichtstentoonstelling, een werk van vier op veertig meter in de Venetiaanse Gaanderijen. Het wordt een surrealistisch tafereel over de geschiedenis van Vlaanderen, met onder meer ridders."Meld een bug