Familie zigeuners stal voor tienduizenden euro's juwelen

Een vijfkoppige Roemeense zigeunerfamilie, bestaande uit een man, vrouw, haar moeder, een broer en een nicht moesten zich bij de Brugse strafrechter verantwoorden voor vijf grote diefstallen bij juweliers in 2015.


Zowel in Brugge, Oostende, Aalst en Leuven sloegen ze toe en pasten ze telkens de klassieke truc toe. "De twee vrouwen hielden de verkopers bezig en vroegen naar stukken die achteraan de winkel lagen", legde de procureur uit. "Intussen graaiden de andere vliegensvlug enkele stukken mee en verborgen die in een handtas. Wellicht kwamen ze telkens op voorverkenning want ze wisten erg goed wat ze wilden stelen: een ring ter waarde van 37.000 euro en een Rolex van 17.000 euro." Pas begin dit jaar konden vier van de vijf geklist worden in Roemenië en werden ze overgebracht.


Twee juweliers stelden zich burgerlijke partij en eisen respectievelijk 16.400 euro en 15.000 euro terug, de waarde van 50 ringen. De zigeuners zelf riskeren 37 maanden cel en een boete. Vonnis op 7 november. (JHM)