Exotische mierensoort wordt uitgeroeid

STAD PAKT IN SAMENSPRAAK MET INBO KOLONIE PLAAGDRAAIGATJES AAN

Thomas Parmenteir op de hoek van de Perziken- en Bosbessenlaan.
Benny Proot Thomas Parmenteir op de hoek van de Perziken- en Bosbessenlaan.
De invasieve mierensoort in de Perziken- en Bosbessenlaan wordt uitgeroeid. Het voetpad op de hoek van beide straten werden opengegooid en kreeg een bestrijdend middel toebedeeld. "Toch zal er meer dan dit nodig zijn", waarschuwt onderzoeker Thomas Parmentier.

Vorige maand troffen onderzoekers van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen KBIN in de wijk een nieuwe mierensoort aan: de plaagdraaigatjes. "Meterslange colonnes gedroegen zich heel actief. We zamelden enkele mieren in en stelden vast dat het om een soort ging die bij ons niet voorkwam", vertelde onderzoeker Wouter Deconinck toen. "Het is een invasieve soort, wat betekent dat ze na een bepaalde periode de lokale fauna en flora domineren. Deze soort kan de inheemse mieren verdrijven, die nochtans nuttig zijn in de natuur en voor de mens." Samen met onderzoeker Thomas Parmentier van de KU Leuven kwam Deconinck tot een conclusie: de mieren moeten verdelgd worden alvorens het te laat is.

De boosdoeners, de plaagdraaigatjes.
KOS De boosdoeners, de plaagdraaigatjes.

Voetpad opengooien

En bij het stadsbestuur zijn ze niet blijven stilzitten. "Onlangs hebben we een stuk voetpad in de Bosbessenlaan (dicht bij de hoek met de Perzikenlaan, red.) opengegooid en een bestrijdend middel erin gestopt", vertelt Kristof Billiet van de dienst openbaar domein. "We hebben hiervoor overleg gepleegd met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek INBO. Het was zo dat het voetpad lichtjes begon in te zakken door het netwerk en dat we dus moesten ingrijpen. Het netwerk van mieren strekt zich heel ver uit, maar werd aanvankelijk niet opgemerkt. Het huis op de hoek stond namelijk een jaar of vier leeg waardoor ook nooit een melding van het probleem is gebeurd. Volgende maand gaan we opnieuw ingrijpen en de situatie terug bestuderen." Parmentier, die in de buurt woont, pikt in. "Slechts op één plek ingrijpen en nergens anders, zal weinig nut hebben. Ook de wandelwegen op het naburige speelpleintje moeten worden aangepakt. Ik vrees dat het zeer moeilijk wordt om de hele kolonie te verdelgen." Het netwerk van de plaagdraaigatjes kan zich over honderden meters en zelfs enkele kilometers uitstrekken. "De kolonies kunnen honderden koninginnen tellen. Als er een paar dood gaan, krijg je sowieso nieuwe afsplitsingen", meent Thomas Parmentier. "Er is, voor alle duidelijkheid, geen probleem voor de volksgezondheid. Maar wanneer de mieren huizen binnendringen, zich nestelen in stopcontacten of valse plafonds, kan het wel eens zeer onaangenaam worden. De mieren doden ook andere, voor ons nuttige insecten." Buurtbewoners gebruiken wel lokdoosjes of mierenpoeder, maar die lossen het probleem alleen tijdelijk op.

Het voetpad krioelt van de mierenhopen.
Benny Proot Het voetpad krioelt van de mierenhopen.