Ex-uitbater (28) ontkent dat hij café Borneo in brand stak: “Geen idee hoe die vuurpijl ontvlamde”

Café Borneo in de Sint-Franciscusstraat brandde volledig uit.
Mathias Mariën Café Borneo in de Sint-Franciscusstraat brandde volledig uit.
De voormalige uitbater van café Borneo in Oostende ontkent dat hij zijn zaak eind 2017 zelf in brand stak. A.J. (28) werd bij verstek al veroordeeld tot vier jaar cel, maar tekende verzet aan en vraagt nu de vrijspraak. “Ik heb de brand niet aangestoken. Wat er dan wel is gebeurd? Dat weet ik niet. Ik had me enkel opgesloten om tot rust te komen”, aldus de twintiger.

De zware brand verwoestte op 24 november 2017 het volledige pand in de Sint-Franciscusstraat in Oostende. Cafébaas A.J. (28) was er kort na de middag volledig doorgedraaid na een huiselijke ruzie. Hij dreigde ermee uit het leven te stappen. Even later vloog de zaak in brand. Volgens het Openbaar Ministerie had de twintiger zelf brand gesticht door middel van een vuurpijl. De zaak kwam eind 2018 een eerste keer voor de rechtbank, maar A.J. daagde toen niet op. Hij werd bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier jaar. A.J. besloot verzet aan te tekenen en verscheen donderdag persoonlijk voor de strafrechter.

Het huis in de Sint-Franciscusstraat brandde volledig af.
Jelle Houwen Het huis in de Sint-Franciscusstraat brandde volledig af.

Pistoolschoten

Het Openbaar Ministerie blijft erbij dat A. de zaak zelf in brand stak. “De beklaagde was samen met zijn partner uitbater van het café. Na een hoogoplopende ruzie waarbij hij dreigde een einde te maken aan zijn leven, sloot hij zich op in het café. Aan zijn vriend toonde hij aan het raam een vuurpijl en een pistool. Toen de politiemensen ter plaatse kwamen en tevergeefs probeerden binnen te raken, loste de beklaagde enkele schoten in hun richting.  Vlak nadien hoorden de agenten een sissend geluid en daarna zagen ze rook en uiteindelijk vuur”, aldus de procureur. “Het café brandde volledig uit. In zijn verhoor laat de beklaagde verstaan dat de vuurpijl vanzelf in brand moet gevlogen zijn. Volgen ons een flagrante leugen. Het pand werd moedwillig in brand gestoken zonder rekening te houden met de bewoners van de bovenliggende appartementen.” 

A.J. was bovendien niet aan z'n proefstuk toe. In het verleden werd hij al tweemaal veroordeeld voor een valse bommelding en verschanste hij zich al verschillende keren in zijn woning. Het Openbaar Ministerie vraagt dan ook om het verstekvonnis van vier jaar cel te bevestigen. 

Niemand heeft het gezien

Meester Johan Platteau, die de belangen van de beklaagde verdedigt, was niet te spreken over het onderzoek. “Als je mijn cliënt schuldig verklaart, zou ik graag in het vonnis zien welke bewuste handeling hij precies uitvoerde om de brand te stichten. Niemand in het dossier heeft gezien dat mijn cliënt de vuurpijl in brand stak. De vuurpijl is zelfs niet in beslag genomen en werd niet beschreven in het dossier. Ik stel mij ernstige vragen bij het gevoerde onderzoek.” De verdediging vraagt  dan ook de vrijspraak.

 A.J. zelf kreeg als laatste het woord. “Ik heb die brand niet aangestoken. Wat er dan wel is gebeurd? Ik had me opgesloten in het café om tot rust te komen. Toen de politie arriveerde, ben ik naar het toilet gegaan en ik ben daar gebleven tot ik geen lucht meer kreeg”, aldus A.J. Volgens hem lag de vuurpijl wel degelijk in het café, maar heeft hij die niet aangestoken. 

De rechtbank doet een uitspraak op 4 april. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.