DE PARTIJEN DOORGELICHT

OOSTENDE

Bij de Stadslijst halen ze alles uit de kast om stand te houden, maar er zijn verschillende factoren die de partij na verschillende jaren aan de macht tegenzitten. Lijsttrekker Johan Vande Lanotte mag dan nog zijn best doen om overal aanwezig te zijn en altijd kort op de bal te spelen bij probleemsituaties, zijn reputatie van 'Keizer van Oostende' krijgt hij maar niet van zich afgeschud.


CD&V heeft al enkele legislaturen de coalitie gedepanneerd. De christendemocraten kregen daar deze legislatuur in ruil zelfs twee schepenposten voor, terwijl ze in totaal maar drie zetels veroverden. Al moesten ze het wel doen met minder belangrijke bevoegdheden. CD&V heeft niettemin een trouwe achterban en sterke jongerenkandidaten, maar het is afwachten of dat iets zal betekenen. De partij kan wel de sleutel zijn bij een coalitievorming.


Vlaams Belang moest in 2012 fors inleveren tegenover de nieuwkomers van N-VA. De partij heeft een beperkte rol in de oppositie, maar omdat het thema van migratie en veiligheid ook leeft bij de Oostendenaars, is een heropleving best mogelijk.


Bart Tommelein gebruikt zijn favorietenrol tegenover Vande Lanotte om de kiezer te overtuigen, maar Open Vld haalde in 2012 nog een pak minder zetels binnen dan de andere grote partijen. Zal de partij nu kunnen profiteren van de tweestrijd?


Burgerlijst Recht door Zee gaat met de onbekende lijsttrekker Dirk tytgat naar de kiezer omdat de plaatsen op de lijst via een loting werden bepaald. De lijst staat voor volledige transparantie en inspraak voor de burger, maar de kandidaten hebben weinig politieke ervaring.


René Wyffels richtte deze lijst op. De man deelde intussen mee dat zijn partij zich terugtrekt en niet meer deelneemt aan de verkiezingen. Kiezers zullen DeOostendenaar wel nog op het stembiljet zien staan.


N-VA veroverde in 2012 tien zetels in de gemeenteraad, en dat voor een eerste keer. Björn Anseeuw profileerde zich de afgelopen zes jaar als de ambitieuze oppositieleider van N-VA. De vraag is nu of die bekendheid opweegt tegen de concurrentie op rechts?


Groen doet het nationaal goed en de partij heeft in Oostende zes jaar constructieve oppositie gevoerd. De groenen kunnen het beter doen dan hun huidige vier zetels (vijf, als je Yves Miroir meetelt die is overgelopen van sp.a) en vissen daarmee in dezelfde vijver als de Stadslijst.


OK, wat staat voor Oostende Koningin, werd opgericht door het koppel Hendrik Wallijn en Sofie Defever. Ze konden enkele bekende Oostendenaars op hun lijst verzamelen.


De lijst van PVDA telt in totaal 23 kandidaten. Leerkracht Ilona Vandenberghe trekt de lijst. PVDA wil niet als extreemlinks gezien worden, maar als 'consequent en authentiek links'. Ze zetten in op de thema's wonen en armoede.