Dát is pas een biervat

Een van de enorme tanks, waarin tussen 500 en 2.000 liter bier kan, wordt stadsbrouwerij 't Koelschip binnengehesen. 
Proot Een van de enorme tanks, waarin tussen 500 en 2.000 liter bier kan, wordt stadsbrouwerij 't Koelschip binnengehesen. 
De Oostendse stadsbrouwerij 't Koelschip, in de Van Iseghemlaan 101, heeft haar nieuwe bierinstallatie geplaatst.

Het gaat om zes grote tanks, waarmee tussen de vijfhonderd en tweeduizend liter van één enkel recept gebrouwen kan worden. "Met onze nieuwe installatie mikken we echt op meer productie van vernieuwende, eigen creaties", vertellen zaakvoerders Ive Mostrey en Sandy Major. "Nu kunnen we ons winterbier 'Winter is coming' op grotere schaal maken, net als de brouwsels 'Ostensche strever' voor café Botteltje en 'Sleeping dog'. De hele brouwinstallatie komt beneden in ons pand te staan, de biershop verhuist naar de eerste verdieping. Dat geeft ons tegelijk meer ruimte om exclusieve bieren aan te bieden."


De installatie van de nieuwe vaten, die tot 3,80 meter hoog reiken, verliep niet zonder slag of stoot. De zaakvoerders moesten al hun vensters verwijderen en zelfs een stuk van het plafond afbreken om alles netjes te kunnen plaatsen.


Met een kraan werden de grootste tanks uiteindelijk in het pand gebracht. Ive en Sandy hopen hun nieuwe installatie snel in gebruik te kunnen nemen. De eerder geplaatste brouwinstallatie, een kleiner type dat tot zestig liter produceert, blijft behouden voor workshops. (TVA)