Dansers op podium met 50-plussers en mensen met beperking

De repetitie van de eenmalige voorstelling Monkey Mind.
Foto Proot De repetitie van de eenmalige voorstelling Monkey Mind.
Op en rond de Droge Coo is gisteren Dansand van start gegaan. Kaap organiseert intussen al de vijfde editie van het buitenfestival voor hedendaagse dans. Morgen is er een eenmalige voorstelling waarbij Oostendse 50-plussers, professionele dansers en mensen met een mentale beperking het podium delen.

De Argentijnse choreografe Lisi Esteras, die al enkele jaren in Gent woont, deed voor haar 'Monkey Mind Feest' een jaar lang onderzoek naar een nieuwe methodiek in de dans. Ze creëerde een feest in de publieke ruimte waarbij er niet alleen professionele dansers op het podium staan, maar ook amateurs. Een van de professionele dansers uit het gezelschap is Sam Louwyck. Het project vindt plaats in de schoot van De Grote Post en wordt begeleid door Sara Vanderieck. "Lisi doet onderzoek naar een eigen danstaal. De titel Monkey Mind verwijst naar de vele gedachten en emoties die tegelijkertijd door je hoofd gaan. Ze zocht een manier om dat ook in het lichaam te krijgen. Ze is begonnen bij zichzelf en werkte daarna met verschillende doelgroepen. Die verschillende groepen werden voor deze voorstelling samengebracht", licht Sara toe. "We zijn al een heel seizoen aan de slag met 50-plussers. Normaal gezien was het niet de bedoeling om ook een voorstelling te maken, maar voor Dansand brengen we nu toch de unieke samenwerking op de planken."


Het optreden is morgen om 23.15 uur te zien aan de De Droge Coo. Komend weekend is er ook de Picknick Tuinen van Stene, waarbij je het groen Lint rond Oostende kan ontdekken. (LBB)