Café Crayon bestaat kwarteeuw: huidige en vorige eigenaars vieren samen feest

Alle uitbaters van Crayon vastgelegd op één foto: huidig uitbater Xavier Troisi omringd door vorige uitbaters, Heidi Beheydt en Lynn Verhaeghe.
Benny Proot Alle uitbaters van Crayon vastgelegd op één foto: huidig uitbater Xavier Troisi omringd door vorige uitbaters, Heidi Beheydt en Lynn Verhaeghe.
Midden mei blaast het legendarische café Crayon in de Kadzand-Bonenstraat maar liefst 25 kaarsjes uit. Er staat een feest van vier dagen op het programma. Huidig uitbater Xavier Troisi slaat daarvoor de handen in elkaar met Heidi Beheydt en Lynn Verhaeghe, de vorige uitbaters. “We zoeken nu volop fotomateriaal van de voorbije jaren om te vereeuwigen op de muur.”

Oostende telt een handvol iconische cafés. Denk maar aan Lafayette, Manuscript, Twilight in de Langestraat. Maar even verderop, nabij het Vissersplein, nog een bekende naam: Crayon. Heidi Beheydt stond er twaalf jaar achter de toog tot Lynn Verhaege de zaak overnam. Twee jaar geleden nam Xavier Troisi op zijn beurt de fakkel over. In al die jaren bouwde Crayon een prima reputatie op en niet alleen bij de liefhebbers van een goed glas. Er vonden regelmatig optredens plaats, het café was regelmatig het decor voor een tentoonstelling en er liepen ook samenwerkingen met Theater Aan Zee. “Het café heeft dus een rijke geschiedenis. Maar ook al heb ik tot op heden slechts een klein aandeel in het lange verhaal, toch wilde ik deze unieke verjaardag niet zomaar laten passeren. Uit respect voor mijn voorgangers groeide het idee om samen een groot feest te organiseren”, vertelt Xavier Troisi.

Gezocht: foto’s van weleer

Alles begint op donderdag 16 mei met een ‘private crew party’ voor alle (ex-)personeelsleden. “Elk van ons zoekt werknemers op om ze samen te brengen. Klanten mogen ons ook steeds een seintje geven als blijkt dat we iemand uit het oog zijn verloren”, zegt Troisi. Op vrijdag 17 mei zijn er drie optredens, telkens van een band die Heidi, Lynn of Xavier kiezen. Op zaterdag 18 mei komen de bekende dj’s van het café plaatjes draaien. En op zondag 19 mei wordt afgesloten met een aperitiefconcert van de Broadway Jazz Gang en een opvallende ode aan de vaste klanten. “Sommige mensen komen hier al 25 jaar. Om hen te eren, snijden we een grote taart aan en organiseren we een aperitiefconcert. Kortom: het wordt een zeer intensief feestweekend.” Het café is nu volop op zoek naar foto’s van weleer. “De bedoeling is om sfeerfoto’s van weleer uit te printen en aan de muur te vereeuwigen.” Wie foto’s heeft, mag mailen naar 25@crayonoostende.be.

Unieke sfeer

Wat is nu de sleutel tot het succes van de afgelopen jaren? “De sfeer is uniek. Binnen de kortste keren sla je met iemand een praatje. Er is ook de grote mix aan klanten: gezinnen met kinderen, toeristen, rasechte Oostendenaars, jong en oud. Crayon is altijd eigenzinnig gebleven, ondanks de verschillende uitbaters. Zo is hier een fanclub ontstaan van de Brusselse voetbalploeg Union Sint-Gillis: de Union Sailors. Een groepje supporters trekt naar de matchen van de tweedeklasser, maar hun thuisbasis is ons café. We zenden de matchen van Union hier live uit. Ook andere sporten verliezen we niet uit het oog. Zo sponsort het café nu de recreatieve volleybalploeg uit Gistel, VC Crayon, waar een barmedewerker en vriendinnen spelen. En om ons pas echt te onderscheiden van klassieke cafés, hebben we een uit de kluiten gewassen bar met ruim veertig steengoede flessen rum.”

Nog eens 25 jaar

Wat brengt de toekomst van het café? “Nog voor we ons kwarteeuw vieren, wordt er een nieuw terras aangelegd en krijgt de gevel een opknapbeurt. En ook de keuken wordt in orde gebracht om lekkere snacks aan te bieden, waaronder vegetarische en veganistische gerechten. Kortom: het blijft niet bij deze 25 jaar.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.