Buurt wil geen vuurtoren op dijk

FLATBEWONERS VREZEN BEPERKT ZICHT EN HEKELEN KOSTPRIJS

Albert Maerevoet en buurman Georges Vandereet hebben uitzicht op zee vanuit hun flat. Maar op de dijk komt er volgend jaar misschien een kunstwerk van 12 meter hoog.
LBB Albert Maerevoet en buurman Georges Vandereet hebben uitzicht op zee vanuit hun flat. Maar op de dijk komt er volgend jaar misschien een kunstwerk van 12 meter hoog.
De Haan heeft bij de provincie een subsidiedossier ingediend voor een kunstwerk op de zeeduik van Wenduine, een retrovuurtoren van 12 meter hoog die ook als uitkijktoren zal dienen. De plannen vallen niet in goede aarde bij de bewoners van het appartementsgebouw vlakbij. "We hebben al genoeg plaatsen om naar de horizon te turen."

Albert Maerevoet en Magda Bogaerts en buren Georges Vandereet en Maria Overloop kochten allebei een appartement in Wenduine met zeezicht. Onlangs hoorden ze toevallig over plannen om schuin tegenover hun appartementsgebouw een kunstwerk te plaatsen. "Ik begrijp niet waarom er hier een dure toren moet komen. Ons zicht op zee zal voor een stuk afgenomen worden, terwijl je in Wenduine al op de Spioenkop en de brug Het Wrakhout een prachtig zicht hebt. Die toren wordt zeker 12 meter hoog. De gemeente is tegen een energie-eiland omdat dat het zicht zou verstoren, maar op de zeedijk kan een toren dan wel? Dat verstoort ook ons zicht", klinkt het bij de eigenaars. Ze vragen zich nog af waarom de gemeente hier geld in wil steken. "De verlichting gaat 's nachts uit om te besparen, maar ze kunnen dan wel duizenden euro's investeren in een toren?" De bewoners zelf zeggen dat ze heel weinig informatie krijgen en schakelden daarom een advocaat in. Ze dienden ondertussen ook al een bezwaarschrift in bij de gemeente en de provincie in de hoop het project tegen te houden.

Beaufort

Schepen Marleen De Soete (Bewust 12) zegt dat het nog weinig zin heeft om meer informatie te verspreiden. "We hebben inderdaad een subsidiedossier ingediend voor een retrovuurtoren, maar zolang we hier geen zekerheid over hebben, heeft het weinig zin om erover te communiceren. Als we de subsidies niet krijgen, dan gaat het project immers niet door", zegt de schepen. "Het kunstwerk is wat het is. Het werd voorgesteld aan ons in het kader van Beaufort. Er werd wel rekening gehouden met de buurt, zo wordt de inkijk naar de appartementen toe beperkt. Sowieso laat het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan hier ook een dergelijke constructie toe. Ik begrijp dat die mensen het jammer vinden omdat ze veel geld betaald hebben voor hun appartement, maar dit project zou een grote meerwaarde zijn voor de volledige zeedijk. Het zal een 'landmark' zijn. Het werk verwijst ook naar de vuurtoren die hier vroeger was in Wenduine, waardoor er een link is met het erfgoed in onze badplaats", zegt De Soete nog.

402.000 euro

Ook oppositieraadslid Wilfried Vandaele van N-VA/ Samen stelt zich vragen. "Die mensen zijn bezorgd dat hun uitzicht op de zee verstoord zal worden. Ik begrijp hen ook. Over smaken valt niet te twisten, maar de voorgestelde constructie is ook echt niet origineel of mooi. Een kunstwerk kun je het niet echt noemen. En de kostprijs is om van achterover te vallen: 402.000 euro. De gemeente rekent wel op een subsidie van de provincie, maar dan nog zal er een flink aandeel voor de rekening van de gemeente zijn", zegt Vandaele. "Onze fractie zal hier donderdag vragen over stellen op de gemeenteraad. Volgens de gemeente kan de toren vergund worden zonder openbaar onderzoek, dus zonder inspraak van de omwonenden. Ik stel mij daar zeker vragen bij, ja."