Brouwerij Koelschip maakt koekjes van ‘draf’, goedje dat overblijft na het brouwen. “Bierkoekjes zijn het zéker niet.”

Stadsbrouwerij Koelschip in de Van Iseghemlaan  experimenteert volop met het restproduct van het bierbrouwen, ‘draf’ genaamd.  Volgend jaar wil de brouwerij koekjes op de markt brengen op basis van draf.
Brouwers Ive Mosrey en Sandy Major (midden) willen koekjes maken met het restproduct van bierbrouwen.
Benny Proot Brouwers Ive Mosrey en Sandy Major (midden) willen koekjes maken met het restproduct van bierbrouwen.

“Momenteel wordt bierdraf vooral gebruikt als voeder voor dieren. Maar het kan ook een ingrediënt zijn voor menselijke voeding. Draf is een bron van vezels, denk maar aan gerst, mout en tarwe. Wij zullen er op duurzame wijze voedzame koekjes mee maken. We hebben zelfs al geprobeerd om met draf brood te bakken. Kijk, draf bevat geen alcohol. Het is dus fout te zeggen dat we ‘bierkoekjes’ uitbrengen. Maar na een klassiek brouwsel blijft er zo’n 150 kilogram draf achter. Het is jammer om zoveel van dit gezonde product zomaar weg te gooien. We kunnen beter het restproduct terug in de voedselketen brengen op een innovatieve manier”, vertellen zaakvoerders en brouwers Ive Mostrey en Sandy Major, die het project opstarten met Oostende Werkt. 

Lokale horeca promoten

“De koekjes laten we bakken en verdelen door Oostendse bakkers. Ook plaatselijke jeugdbewegingen kunnen de koekjes verkopen, in plaats van grote dozen confituurkoekjes. Ook in horecazaken kunnen de koekjes uitgedeeld worden bij een lekker tasje koffie. Zo promoten we de duurzaam ondernemen en de Oostendse handel en horeca. De bedoeling is dat een deel van de winst naar lokale goede doelen gaat.” 

Momenteel proberen Ive en Sandy verschillende recepten uit. Volgend jaar moeten de koekjes op de markt komen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.