Brasserie op staketsel verdwijnt

UITBATER KRIJGT DRIE MAANDEN OM CONSTRUCTIE AF TE BREKEN

Brasserie Beaufort op de kop van het Westerstaketsel. De eigenaar moet het verwijderen.
Foto Proot Brasserie Beaufort op de kop van het Westerstaketsel. De eigenaar moet het verwijderen.
Brasserie Beaufort op de kop van het Westerstaketsel moet afgebroken worden. Dat heeft de rechtbank van Eerste aanleg in Brugge beslist. De uitbater kreeg drie maanden de tijd om de constructie te verwijderen, na die periode grijpt het Vlaams Gewest zelf in.

Er liep nog een rechtszaak tussen het Vlaams Gewest en uitbater nv Beaufort over de verlenging van de concessie die in 2012 afliep. De brasserie op de kop van het Westerstaketsel is al sinds eind 2012 gesloten, maar zal dus ook niet meer opengaan. De rechtbank van Brugge heeft beslist dat er geen verlenging komt van de concessie en dat betekent dat de constructie ook moet verwijderd worden. Uitbater Philippe Soenen krijgt drie maanden de tijd om de werken zelf uit te voeren. Doet hij dat niet, dan zal het Vlaams Gewest beginnen met de afbraak op kosten van de concessionaris.

Overeenkomst

De concessie van brasserie Beaufort liep al in 2012 af. Er was volgens concessionaris Philippe Soenen nochtans een overeenkomst met het Vlaams Gewest om de concessie ter verlengen tot 2022, maar uiteindelijk liet de eigenaar weten dat er geen verlenging komt. Soenen ging hier niet mee akkoord, maar delft nu het onderspit. De uitbater gaat waarschijnlijk in beroep. "Het vonnis is totaal onrechtvaardig. In 2009 kregen we de bevestiging dat de concessie zou verlengd worden. Ik wou toen zekerheid omdat het Vlaams Gewest wilde dat ik 42.000 euro investeerde in schilderwerken. In 2010 kregen we nieuwe concessiebrieven, maar ondertussen wou ik onderhandelen over een langere termijn om zeker te zijn van mijn investeringen. In 2011 hebben ik de getekende concessiebrieven teruggestuurd omdat er geruchten de ronde deden dat Oostende van ons af wou. De verlenging was weliswaar al schriftelijk toegezegd. Op 1 maart kwam er een brief dat de concessie zou stoppen", vertelt Soenen. De rechtbank oordeelde nu dat Soenen te laat de ondertekende brieven had teruggestuurd. "Dit was nochtans tien maanden voor de concessie zou stoppen. We weten nog altijd niet waarom we weg moeten."

Klein Strand

Soenen vermoedt dat vooral de stad hem weg wil. Burgemeester Jean Vandecasteele liet vorig jaar al optekenen dat hij geen voorstander is van de 'barak'. "Deze brasserie is een schande en mag voor mijn part gesloopt worden. We zien zulke barakken niet meer zitten in onze stad en zullen het niet meer tolereren", zei Vandecasteele toen. Soenen heeft ondertussen ook problemen met zijn uitbating op het Klein Strand. "De stad wil dat ik de constructie, die hier al 20 jaar staat, elk jaar afbreek en weer opbouw. Dat is niet haalbaar." Soenen zit met de handen in het haar. "Alles waar ik de afgelopen jaren heb voor gewerkt wordt me afgenomen. Ik heb fors geïnvesteerd, ik heb daarom een schadeclaim ingediend voor 2 miljoen euro. Ik ben die pesterijen moe."


Het is bijna zeker dat het zicht op de kop van het staketsel in de komende maanden verandert. "Zelfs als de concessionaris beroep aantekent, blijft het vonnis gelden. Als hij zelf niet ingrijpt zullen wij in het najaar de constructie verwijderen", zegt Jan Goemaere van de Afdeling Maritieme Toegang van het Vlaams Gewest. De plannen voor de kop blijven onduidelijk. "Er loopt momenteel een archeologisch onderzoek naar de oorspronkelijke staat. We bespreken nu met de cel Erfgoed of hier in de toekomst nog een horecazaak kan komen. Wij hopen dat dit wordt toegelaten. Daarnaast loopt er ook een technische studie over de staat van het staketsel. Tegen eind dit jaar zouden we daar de resultaten van moeten hebben. We kunnen dan ook beslissen over de toekomst", zegt celhoofd Jan Goemaere.