Brandstichter riskeert vijf jaar cel

CAFÉBAAS DIE EIGEN ZAAK IN BRAND STEEKT, STAAT TERECHT VOOR ZWARE FEITEN

Brecht Desmet (24) en zijn vrouw Anouchka Borges (24) waren nog maar enkele dagen eigenaar van het pand toen A.J. het in brand stak.
Benny Proot Brecht Desmet (24) en zijn vrouw Anouchka Borges (24) waren nog maar enkele dagen eigenaar van het pand toen A.J. het in brand stak.
De voormalige uitbater van café Borneo riskeert vijf jaar cel voor opzettelijke brandstichting van een bewoond pand. In november vorig jaar stak A.J. (28) zijn café in de Sint-Franciscusstraat in brand met een vuurpijl. Bij aankomst van de politie loste hij nog enkele schoten met een alarmpistool. De aanleiding was een ruzie met zijn partner. "Het gaat om hele zware feiten", sprak de procureur.

De zware brand verwoestte op 24 november vorig jaar het volledige pand in de Sint-Franciscusstraat in Oostende. Cafébaas A.J. (28) was er kort na de middag volledig buiten zinnen na een huiselijke ruzie en dreigde ermee uit het leven te stappen. Vlak nadien vloog de zaak in brand. De vlammen sloegen meteen uit het pand, maar bij aankomst van de hulpdiensten bleef de man zich verzetten. Hij richtte een alarmpistool op de toegesnelde agenten en loste daarbij enkele schoten. Uiteindelijk kon de politie hem wel overmeesteren. De toegesnelde brandweer probeerde met man en macht het vuur te blussen, maar kon niet voorkomen dat het pand in vlammen opging. De beklaagde verkeerde zelf even in levensgevaar en liep zware brandwonden op. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar was snel aan de beterhand. De cafébaas moest zich gisterenochtend komen verantwoorden in de rechtbank, maar stuurde zijn kat. Ook een advocaat was niet aanwezig.

Het huis in de Sint-Franciscusstraat brandde volledig af.
Jelle Houwen Het huis in de Sint-Franciscusstraat brandde volledig af.

Alles kwijt

"Het gaat om zeer zware feiten van opzettelijke brandstichting in bewoond pand met een vuurpijl", sprak de procureur. "De beklaagde blijft beweren dat hij van niks meer weet. Vast staat dat zo'n vuurpijl op geen enkele manier per ongeluk kan afgaan. Daarvoor is de beveiliging te groot." De procureur vorderde uiteindelijk een celstraf van vijf jaar. Verschillende omwonenden en bewoners van de appartementen boven het café kwamen zich in de rechtbank burgerlijke partij stellen. "We zijn alles kwijt", klinkt het bij de bewoners van de appartementen. "Vijf jaar cel is zeker niet te veel. Die man wist dat er mensen boven zijn zaak woonden. We hadden letterlijk niks meer en stonden met onze teenslippers op straat. Kleren, meubels, televisies, foto's en andere emotionele bezittingen ... Alles ging in vlammen op." Het pand werd na de verwoestende brand onbewoonbaar verklaard, waardoor de bewoners op zoek moesten naar een nieuwe stek. "Het belangrijkste was dat er niemand in de brand bleef. Al is het natuurlijk nooit fijn om verplicht te moeten verhuizen", klinkt het nog. Alles samen vroegen de bewoners enkele duizenden euro's schadevergoedingen.

Eén euro provisie

Brecht Desmet (24) en zijn vrouw Anouchka Borges (24) waren nog maar enkele dagen eigenaar van het pand, toen A.J. het café in brand stak. Zij vragen een provisionele schadevergoeding van 1 euro voor de geleden schade. "De kosten swingen de pan uit. Wij moeten het pand al afbetalen, maar omdat het onbewoonbaar werd verklaard zijn alle huurcontracten stopgezet. Wij krijgen dus niets voor onze investering maar moeten het financieel blijven bolwerken", getuigde het koppel eerder. Dat de brandstichter 2 maanden na de brand een crowdfunding startte voor een nieuwe zaak zorgde voor grote verontwaardiging bij Brecht en Anouchka. Uitspraak op 11 oktober. Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn.be