Bouw nieuwe verkaveling langs Zilverlaan loopt vertraging op: loopgraven onder de grond

Op de gronden langs de Zilverlaan, vlak voor Stene-dorp, komt het nieuwe en autoluwe woonproject Stenehof.
Benny Proot Op de gronden langs de Zilverlaan, vlak voor Stene-dorp, komt het nieuwe en autoluwe woonproject Stenehof.
De timing van de bouw van de autoluwe woonwijk Stenehof langs de Zilverlaan loopt aardig wat vertraging op. De archeologische relicten in de grond moeten eerst in kaart worden gebracht. Het zou gaan om loopgraven uit WOII. 

Vlak bij Stene-dorp, aan de rand van sportpark De Schorre langs de Zilverlaan, komen drie verschillende woonprojecten die aan elkaar worden geschakeld. Eerst is er het autoluwe woonproject van ontwikkelaar Condor met 65 woningen onder de noemer Stenehof: 25 zogenaamde ‘stapelwoningen’ of appartementen en 40 eengezinswoningen. In het midden komt een gemeenschappelijke open ruimte, auto’s komen in een ondergrondse parking. Ten tweede zijn er de 50 sociale woningen van Woonwel. En als laatste is er het project van vzw Duinhelm voor 20 mensen met een verstandelijke beperking. Elk van de drie projecten krijgt een derde van de site. “Tegen september 2017 zouden alle noodzakelijke vergunningen moeten in orde zijn, zodat er in 2018 kan gebouwd worden. In 2019 zal de hele site er al flink anders uitzien”, klonk het eerder. 

Loopgracht

Helaas lopen de projecten nu vertraging op. Na het afnemen van bodemstalen en het trekken van sleuven werden verkleuringen vastgesteld. Die duiden op de aanwezigheid van loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. “Niet verwonderlijk, want even verderop in Stene staat een bunker”, vertelt Koen De Merlier van bouwheer Condor. “Ook zouden er zich delen van oude landerijen van Stene in de grond bevinden. Er moet een nota worden opgesteld, die vervolgens bekrachtiging vereist, en dan is er nog het archeologisch veldwerk. Alle vondsten moeten geïnventariseerd worden. Alles samen kan dat wel enige tijd in beslag nemen. Als de site wordt vrijgegeven, kunnen we bouwen. Het probleem is dat de vondsten zich bevinden op het stuk grond waar de sociale woningen worden gebouwd - niet waar wij Stenehof willen bouwen - maar dat voor het hele onderzoeksproject één nota werd ingediend. We hopen hoe dan ook dit jaar te kunnen bouwen.”

Lees ook: Autoluwe wijk vlakbij Stene-dorp

Zo zou het project er in de toekomst moeten uitzien.
Repro Timmy Van Assche Zo zou het project er in de toekomst moeten uitzien.



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.