Bedrijf investeert in nieuwe schepen

GEOSURVEYOR X EN GEO OCEAN II STAAN IN VOOR ONDERHOUD MEETPALEN OP ZEE

Gouverneur Decaluwé, zijn vrouw Ann Coussée, Bart Tommelein, Erwin Leys en CEO Patrick Reyntjens (rechts) bij het schip Geosurveyor X, dat gisteren in de vaart is gebracht.
Benny Proot Gouverneur Decaluwé, zijn vrouw Ann Coussée, Bart Tommelein, Erwin Leys en CEO Patrick Reyntjens (rechts) bij het schip Geosurveyor X, dat gisteren in de vaart is gebracht.
Het bedrijf GEOxyz investeert 3,5 miljoen euro in twee nieuwe schepen in de achterhaven van Oostende. Ze zullen onder andere ingezet worden voor vervoer naar windmolens en om de meetpalen op zee te onderhouden.

De offshore-industrie, zeg maar de economie met windturbineparken als focus, ziet met GEOxyz een ambitieus West-Vlaams bedrijf serieus investeren. CEO Patrick Reyntjens kondigde trots twee nieuwe schepen aan, de Geosurveyor X en de Geo Ocean II. "Samen zijn ze goed voor een investering van 3,5 miljoen euro. In totaal tellen we nu 17 schepen die overheden, groene stroombedrijven en studiebureaus kunnen bijstaan", vertelt Reyntjens. Beide schepen, die respectievelijk 20,5 en 40 meter lang zijn, worden ingezet voor het onderhoud van meetpalen op zee, bodemonderzoek en duikoperaties. "Met deze twee vaartuigen kunnen we nog efficiënter inzetten op de sector en steun verlenen aan diverse werken. De grootste troef is dat ze zuinig zijn in verbruik. Recent hebben we twee nieuwe bemanningsleden aangeworven, maar daar komen nog eens tot tien jobs bij, zoals kapiteins."


GEOxyz is een bedrijf uit Zwevegem dat ontstond in 1999. Terwijl het aanvankelijk metingen in rivieren uitvoerde, mikt het sinds halfweg de jaren 2000 ook op de Noordzee. Het bedrijf onderzoekt bodems op zee, voert metingen uit, maar verleent ook logistieke steun aan groene energiebedrijven. Sinds vorig jaar opende het een uitvalsbasis in Oostende.

Ook het schip Geo Ocean II werd voorgesteld.
Benny Proot Ook het schip Geo Ocean II werd voorgesteld.

800 jobs

Ann Coussée, de vrouw van gouverneur Decaluwé, mocht als meter de twee schepen plechtig dopen. Provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V) zelf benadrukt het belang van de alternatieve industrie. "Er vallen 800 permanente jobs op te tekenen in de offshore-industrie, nog eens 20.000 tijdelijke jobs helpen mee aan de opbouw van de windturbineparken." Staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD), bevoegd voor het Noordzeebeleid, ging verder. "Momenteel zijn 182 windturbines actief, verdeeld over drie parken. Dat aantal moet tegen het einde van de federale legislatuur verdubbelen. Er gaat het foute gerucht de ronde dat die 182 turbines geen stroom leveren. Maar ze leveren stroom aan 600.000 huishoudens. 1,2 miljoen huishoudens zullen hier dus van profiteren aan het einde van de legislatuur. Dat komt overeen met 2.200 megawatt of twee kerncentrales."


Tommelein verwijst ook naar de plannen van een energie-atol. "Naast de windmolens wil ik ook de aanleg van een energie-atol realiseren. Deze kan als het waait tijdens daluren een overschot aan energie tijdelijk opslaan, dat we kunnen inzetten als de vraag naar energie groot is. De aanleg en de verdere uitbating van het energie-atol zal zorgen voor extra tewerkstelling, en positief bijdragen aan het milieu. Ook bij de aanleg van een energie-atol kan GEOxyz een grote meerwaarde betekenen. Er is een Koninklijk Besluit dat de aanleg mogelijk maakt. Het wordt een prioriteit binnen de federale regering."