Atheneums worden 'junior en senior high'

PEGASUS VOOR EERSTE EN TWEEDE GRAAD, CENTRUM VOOR DERDE GRAAD

Guy Ghysels, Joerie Demey, Frank Goes en Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom, waaronder ook Atheneaum Pegasus en Atheneum Centrum vallen.
Benny Proot Guy Ghysels, Joerie Demey, Frank Goes en Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom, waaronder ook Atheneaum Pegasus en Atheneum Centrum vallen.
Vanaf volgend schooljaar voert scholengroep Stroom heel wat veranderingen door. Zo komt er één doorstroomschool met drie campussen. Koninklijk Atheneum Pegasus wordt een 'junior highschool' voor de eerste en tweede graad en Koninklijk Atheneum Centrum een 'senior high' voor de derde graad.

Met op dit moment bijna 10.000 leerlingen is scholengroep Stroom van het GO! bezig aan een gestage groei. De groep overkoepelt veertien basisscholen en twaalf secundaire scholen in Oostende, Oudenburg, Gistel, Koekelare, Bredene en Middelkerke. Stroom werkte aan een masterplan om het onderwijs te hervormen. "De aanpak van pakweg dertig jaar geleden is niet meer toepasbaar. We moeten de leerlingen voorbereiden op de kennismaatschappij. Dat gaat niet meer door les te geven met een belsignaal dat de leerlingen om de 50 minuten naar een identiek lokaal stuurt waar dan een andere volwassene begint te spreken voor nog eens 50 minuten", zegt voorzitter Frank Goes.

De nieuwe hotelschool van de scholengroep is in opbouw.
Benny Proot De nieuwe hotelschool van de scholengroep is in opbouw.

Andere leefregels

Er komt bijvoorbeeld een doorstroomschool met drie campussen. "De leerlingen die in de doorstroomschool les volgen, worden voorbereid op de hogeschool of universiteit. De eerste en tweede graad volgen les in KA Pegasus of de junior highschool, de leerlingen van de derde graad volgen les in het Atheneum Centrum. Er is dan ook de campus Olympus, waar leerlingen sport en school combineren. Leerlingen zullen dus niet meer zes jaar op dezelfde school zitten. Het voordeel is dat we andere leefregels kunnen invoeren voor de verschillende groepen. De derde graad zal ook al werken met gastcolleges in samenwerking met de hogescholen en universiteiten van Brussel en Gent. Er zullen ook ruimtes zijn voor zelfstudie. Op die manier worden de slaagkansen van leerlingen vergroot", licht directeur Chris Vandecasteele toe.

Domeinscholen

De nieuwe indeling geldt vanaf 1 september 2019. Verder komen er ook drie domeinscholen waar jongeren klaar zijn voor de arbeidsmarkt als ze 18 zijn, al kunnen ze ook beslissen om verder te studeren. Het gaat om het Ensorinstituut, Maritiem Instituut Mercator en het Vesaliusinstituut. Ook in de andere gemeenten wordt de hervorming doorgevoerd, waarbij Gistel en Koekelare een specifiek onderwijsaanbod krijgen. In Bredene zal de autonome middenschool samen met de basisschool een tienerschool vormen in een nieuw gebouw. "Dit is uniek. Het vijfde en zesde leerjaar wordt geïntegreerd met de middenschool. Dat wil zeggen dat de leerplannen op elkaar afgestemd worden of dat Frans bijvoorbeeld al gegeven wordt door een leerkracht secundair."


Binnen de scholengroep wordt niet enkel het onderwijs hervormd, er wordt ook gewerkt aan de infrastructuur. Zo zal bij de start van het schooljaar in 2019 de nieuwe hotelschool naast het Ensorinstituut in gebruik genomen worden en wordt er een nieuwe sporthal voor Olympus gebouwd op de site in de Schapenstraat.