Appartement aan de kust voor het eerst in jaren goedkoper

Duurste flats staan in Knokke, goedkoopste in Westende

Photonews
De vastgoedsector heeft in 2018 goed geboerd aan de Belgische kust. Er waren 15.395 transacties of 0,6 procent meer dan in 2017, het vorige recordjaar. Dat meldt de Federatie van het Notariaat (Fednot). Anderzijds daalde de gemiddelde prijs van een appartement wel voor het eerst sinds 2014.

De gemiddelde prijs van een appartement daalde 2,4 procent tegenover 2017 tot 259.456 euro, zo blijkt uit de Kustbarometer van Fednot. "Daarmee kostte een kustappartement zo'n 40.000 euro meer dan een Belgisch appartement." De daling is volgens Fednot ook wel te relativeren: in 2017 steeg de prijs nog met 5 procent vergeleken met 2016 en in de periode 2014-2018 was er een prijsstijging van 5,4 procent.

Ook een appartement aan de dijk verwisselde goedkoper van eigenaar: -1,4 procent tot gemiddeld 320.620 euro. Zo'n appartement aan de dijk kostte gemiddeld 23,6 procent meer dan een appartement elders in de kustgemeenten. Voorts blijkt dat een nieuw appartement aan de kust vorig jaar gemiddeld zowat 45.000 euro of bijna 18 procent meer kostte dan een bestaand appartement.

Goedkoopste

De gemiddelde prijs van een appartement varieerde in de verschillende gemeenten tussen 161.000 (Westende) en 474.000 euro (Knokke). Blankenberge, De Panne, Middelkerke en Westende waren het goedkoopst, met een gemiddelde prijs onder de 200.000 euro, Heist en Knokke het duurst met 342.025 en 473.112 euro.

Qua transacties was het vierde kwartaal het beste sinds de de start van de Kustbarometer. Vooral oktober en november deden het goed, met 30 procent meer transacties dan in de andere maanden. De meeste appartementen werden verpatst in Knokke en Oostende, elk goed voor zowat een vijfde marktaandeel.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Theo Beyens

  Op elke hoek van de straat een immo makelaar . Zij leven in alle luxe u als koper bent de klos . File heen en terug , vaste kosten ? temperatuur ? …. Wat krijgt u er nog van terug na jaren ?

 • Stan Vankoo

  In Oostende werkt de hoogbouw verstikkend voor de echte bewoners. De enigen die van die toestand profiteren zijn de bouwheren!

 • mario vermeersch

  ik woon al 20 jaar aan de kust,ieder jaar zie je er duizenden appartementen bijkomen aan de kust die er te koop staan.ik denk dat veel eigenaars Belgie willen ruilen voor een ander land,want de appartementen in het buitenland neemt toe en de kosten zijn ook veel goedkoper of in ons land.

 • jean-pierre rejek

  300 TOT 400.000 Euro zonder schrijfgeld voor een oude barak en 2 dagen zon ,een beetje overdreven is het niet en die makelaars rijden op uw kosten met een dikke auto rond .

 • GERARD DE PELECIJN

  Zon of regen plus zee met gezonde lucht mee en wat vrolijk volk erbij blijft het toch een plezante tijd!