Anderhalve ton cocaïne achter valse wand in vissersboot, maar eigenaar beweert dat hij van niets wist

De drugs zaten verstopt achter een valse wand in deze Bounty II.
Benny Proot De drugs zaten verstopt achter een valse wand in deze Bounty II.
In de Brugse rechtbank zijn deze namiddag de pleidooien van start gegaan in het dossier rond een vissersboot met anderhalve ton cocaïne, die in 2017 werd aangetroffen in de Oostendse haven. Nico H. (58) - powerboatracer en eigenaar van de bewuste Bounty II - hangt als leider 10 jaar cel boven het hoofd, maar de hoofdbeklaagde vraagt de vrijspraak. “Hij moet hoogstens op fiscaal gebied wat bijgeschoold worden”, aldus zijn advocaat Sven Mary.

“Binnenkort wordt een partij cocaïne uit Zuid-Amerika voor de Belgische kust gedropt. De drugs zullen met snelle motorboten opgehaald worden door Nico H. en Marnix V.R.” Die info loopt op 10 november 2015 binnen bij de politie. Het gerecht beslist meteen alle middelen in te zetten en start telefoontaps, observaties en een patrimoniumonderzoek op rond beide mannen. 

Oostendenaar Nico H. (58) behoort op dat moment tot internationale top in het powerboatracen. Samen met z’n Nederlandse zakenpartner Marnix V.R. (53) uit Almere is hij eigenaar van twee boten, waarmee volgens het Openbaar Ministerie gedropte pakketten cocaïne werden opgepikt op zee. Eind januari 2016 spoelde in Westkapelle, net over de Nederlandse grens, 350 kilo coke aan. Een dag eerder had een van de schepen van H. en V.R. een vreemd vaarpatroon vertoond. Het gerecht vermoedt dat het toen al om een mislukte drop-off ging. 

Ferrari gekocht

H. en V.R. bleken te leven van enorme cashstortingen op hun rekeningen. H. investeerde grote bedragen in de aan- en verkoop van boten. Zijn vrouw kocht met het geld onder meer een Ferrari 430 Scuderia aan. 

Op 6 mei 2017 vertrok de Bounty II naar Kaapverdië, waar hij aanmeerde in de haven van Mindelo. Bij terugkomst in Oostende levert een eerste zoektocht aan de Hendrik Baelskaai aanvankelijk niets op. Vijf dagen later was het bij een tweede controle wel prijs. Achter een valse wand in het schip troffen de speurders 1.538,2 kilogram cocaïne aan, verpakt in 65 zakken. De drugs hadden een straatwaarde van liefst 225 miljoen euro. 

Volgens het gerecht hielp H. onder meer mee bij de plaatsing van de valse wand. De Oostendenaar verkocht zijn boot voor het vertrek naar Kaapverdië aan de bvba ’t Kapoentje, maar dat was volgens het Openbaar Ministerie een schijnconstructie. “Nico H. was immers dé man achter die onderneming”, stelt procureur Christophe Bergez. 

Randdebiel

Hoewel veel elementen in de richting van Nico H. wijzen, beweert de powerboatracer dat hij niets afwist van de drugstrafiek. “Als dat wel het geval was, hebben we te maken met een volstrekte randdebiel”, pleitte z’n advocaat Sven Mary deze namiddag. 

“De verkoop van de Bounty II was, op enkele administratieve zaken na, volledig afgehandeld. Waarom zou mijn cliënt die boot laten vertrekken, als alle papieren aan boord nog in zijn richting wezen? Een dag voor het vertrek vroeg hij aan Marnix V.R. nog waar de Bounty II heen zou gaan. De leider van een drugsbende zou daar toch van op de hoogte zijn geweest?” 

Toen een jaar na de start van het onderzoek nog steeds geen sprake was van een drugslevering, werd het onderzoek zes maanden ‘on hold’ gezet. “De taps en observaties werden al die tijd stopgezet, tot het vertrek van de Bounty II. In die periode is het helemaal niet duidelijk wat er gebeurd is met die boot en waarom hij net op 6 mei naar Kaapverdië moest vertrekken.” 

Fiscale bijscholing

“Mijn cliënt is naar Mindelo getrokken, omdat de politie voor een controle op z’n boot was binnengevallen. Hij was immers nog eigenaar. En die valse wand? Die werd samen met de vloer van de boot opnieuw aangelegd, omdat er problemen waren met de stabiliteit. Die valse wand werd voorzien, omdat erachter dieselopslag moest komen. Nico H. heeft zich allerminst gedragen als de leider van een drugsbende. Het enige wat hem kan verweten worden, is dat hij het niet nauw nam met vennootschapsregels. Hij zou op fiscaal gebied wat moeten bijgeschoold worden.” 

Nico H. hangt als leider 10 jaar cel boven het hoofd. Zijn advocaat Sven Mary wees tijdens z’n pleidooi enkele keren met een beschuldigende vinger naar Marnix V.R. De raadsman van de Nederlander komt morgen aan het woord, net als die van de vrouw van Nico H. en enkele andere betrokkenen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.