Alle ogen op Vande Lanotte vs. Tommelein, maar CD&V is de sleutel

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN OOSTENDE

Veel aandacht gaat naar de tweestrijd tussen Bart Tommelein (Open Vld) en Johan Vande Lanotte (sp.a), en zo hebben ze het uiteraard graag, maar we mogen niet vergeten dat Open Vld met zes zetels nog altijd een pak kleiner is dan sp.a (vijftien zetels ) en N-VA (tien zetels). De kans dat een coalitie vormen een moeilijke puzzel wordt, is groot. CD&V zou wel eens de sleutel kunnen zijn.

Er zijn meerdere scenario's mogelijk, uiteraard afhankelijk van het resultaat van de stembusgang. Een voor de hand liggende mogelijkheid is dat de huidige coalitie met sp.a, Open Vld en CD&V ook de komende zes jaar verder blijft besturen. De drie partijen hadden samen een krappe meerderheid, maar als sp.a, dat nu opkomt als Stadslijst, standhoudt en Open Vld geen grote stap vooruitzet, dan is het scenario zeker realistisch. Bart Tommelein kondigde nu al aan dat hij geen schepen wordt onder Vande Lanotte. In dit scenario zou er dus weinig veranderen. De vraag is wel wat CD&V zal binnenrijven, want met drie zetels leverden de christendemocraten nu maar krap de meerderheid. De partij heeft het al jaren moeilijk om in Oostende overeind te blijven. Ze mikt nu op vijf zetels, maar CD&V is weinig opvallend in een strijd tussen links en rechts. CD&V-schepenen Bart Plasschaert en Krista Claeys krijgen vanuit verschillende hoeken wel een positieve evaluatie voor hun werk van de voorbije jaren.


Als Open Vld er wel op vooruit zou gaan, dan is een coalitie met N-VA of de Stadslijst best mogelijk. Als de verhoudingen zo gewijzigd zijn dat Bart Tommelein de burgemeesterssjerp kan opeisen, dan verdwijnt Johan Vande Lanotte wel van het Oostendse toneel. Dat liet hij eerder al weten.

Versnippering op rechts

Als ze allebei een mooie score neerzetten, ligt een coalitie met N-VA en Open Vld ook voor de hand. Beide partijen maken er geen geheim van dat ze willen samenwerken en dat ze daar ook al uitgebreid over gepraat hebben. N-VA haalde in 2012 tien zetels. Na zes jaar oppositie is de kans groot dat ze standhouden, maar er is wel veel concurrentie op rechts. Denk maar aan Vlaams Belang, dat het nationaal weer beter doet, ook al maakt de partij in Oostende geen sterke indruk. Er is ook de burgerlijst van OK (wat staat voor Oostende Koningin) met ex-N-VA'ers Hendrik Wallijn en Sofie Defever. Zij konden een volledige lijst samenstellen. En Recht door Zee van Georges Casteur en Marc Casier. Het is nog onzeker of die kleine lijsten genoeg stemmen zullen halen om ook een zetel te veroveren, maar er bestaat een kans als het ongenoegen groot genoeg is. Ze zullen alvast stemmen afsnoepen van N-VA.


Als Open Vld en N-VA beslissen met elkaar in zee te gaan, zullen ze wellicht ook nog een derde partij nodig hebben om een meerderheid te behalen. Groen is geen optie, want de groenen willen niet samenwerken met N-VA. Die laatste wil dan weer geen coalitie met de Stadslijst. Enkel CD&V blijft dus over als mogelijkheid.

Links front?

Ook de score van Groen kan een rol gaan spelen in de coalitievorming. De partij zit al enkele jaren in de lift en kon in 2012 een grote sprong maken. Een coalitie met de Stadslijst behoort tot de mogelijkheden. Er zijn wel meningsverschillen over belangrijke thema's, maar als links aan de macht wil blijven, kunnen er misschien wel compromissen gevonden worden. Die linkse samenwerking zal weliswaar niet op Open Vld moeten rekenen, want Bart Tommelein liet al weten dat hij niet in zo'n coalitie wil stappen. Ook hier blijft dus enkel CD&V over als mogelijke aanvulling.


Een meerderheid vormen kan dus wel eens een moeilijke oefening worden. Het is daarbij vooral uitkijken naar de score van CD&V, want zij zullen in verschillende combinaties het laatste puzzelstukje kunnen leveren. (LBB)