Alfons Pieterslaan herademt

ZEVEN NIEUWE WINKELS VULLEN LEEGSTAANDE PANDEN IN

De drukke Alfons Pieterslaan. De 'boulevard' lijkt uit het dal te kruipen.
Foto Proot De drukke Alfons Pieterslaan. De 'boulevard' lijkt uit het dal te kruipen.
De kentering in de Alfons Pieterslaan in Oostende is ingezet. In enkele maanden hebben dynamische ondernemers in totaal zeven winkels geopend. Een opsteker voor de buurt, die vanaf vandaag ook opnieuw uitpakt met een grote braderie, voor het eerst met laatavondopening.

De voorbije jaren ging het niet zo goed op de 'boulevard'. Begin dit jaar stonden nog 27 handelszaken leeg in één straat. Bij een nieuwe telling in augustus bleken er ondertussen al zeven opnieuw ingevuld met een handelszaak. Zes panden staan te huur, drie zijn te koop, bij drie zaken zijn verbouwingen bezig en vier panden zijn al verkocht of verhuurd, maar daar is er nog geen nieuwe zaak actief. Vier zaken zijn niet open, maar ook niet te koop of te huur. De cijfers tonen wel een kentering waar ook de andere handelaars blij mee zijn. Angelique Laforce van A Propos is al 15 jaar een vaste waarde.

Pak voordelen

"De winkel is in die tijd fors gegroeid. We hebben hier nog nooit slechte momenten gehad. Het viel inderdaad wel op dat veel winkels ermee stopten en niet vervangen werden, maar ik ben altijd positief geweest. Er is veel mogelijk voor zaken in deze straat, maar je moet er natuurlijk voor werken. Dat is in het centrum weliswaar niet anders. Hier heb je bovendien een pak voordelen zoals de parkeerplaatsen en lagere huurprijzen. Ik zie hier ook dagelijks nieuwe klanten binnenkomen. Dat zijn zowel toeristen, tweedeverblijvers als Oostendenaars. Ik ben wel blij dat er nu nieuwe handelaars bijkomen. Zij kunnen mee genieten van het succes van de vaste waarden en hopelijk komen er nog meer nieuwe zaken bij."

Voeding

Burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) kwam eerder met het voorstel om de Belle Epoquewijk te richten op voeding. Daar is momenteel nog weinig van te merken. "We zijn nog maar begonnen, maar je merkt wel al dat een dynamiek is ontstaan. Het wordt een werk van lange adem. Er is te lang stilstand geweest, maar die is nu doorbroken met enkele enthousiaste mensen. Dat zal een impact hebben", zegt de burgemeester.


Ook de braderie brengt steevast veel volk op de been in de Alfons Pieterslaan. Willy Deschildre heeft zijn beenhouwerij dan wel gesloten, na 34 jaar blijft hij nog altijd betrokken bij de braderie door de organisatie van de Streekproductenmarkt.

Ontmoetingsplaats

"De braderie is al altijd een ontmoetingsplaats geweest in de 72 jaar dat ze bestaat. Ik heb zelf al veel mooie momenten beleefd op de braderie, het is nog altijd een van de hoogtepunten voor de buurt. Ik geloof wel in een heropleving in de Alfons Pieterslaan. Er is een nieuw elan. En als de buurt zich goed voelt, zal de handel wel volgen", zegt Deschildre.