42 gerechten, 26 soorten noordzeevis

JEAN SUR MER BUNDELT RECEPTEN, VERHALEN EN 'VIST-JE-DATJES'

Luc Bogaert, Peter Vlyminck en Jan Kegels aan de Vistrap. Ze dompelen de lezer onder in de wereld van de noordzeevis.
Benny Proot Luc Bogaert, Peter Vlyminck en Jan Kegels aan de Vistrap. Ze dompelen de lezer onder in de wereld van de noordzeevis.
'Zot van de Noordzee', een boek van Jan Kegels, ligt vanaf volgende dinsdag in de rekken. In 42 eenvoudige gerechten gebruikt de man achter foodtrucks Jean sur Mer 26 soorten noordzeevis. De recepten worden aangevuld met verhalen van vissers en 'vist-je-datjes'.

Alle campagnes ten spijt om minder gekende vis tot bij het grote publiek te brengen, blijven velen vasthangen aan de soorten die ze kennen. Jan Kegels, een van Vlaanderens eerste foodtruckpioniers, is vermaard voor zijn 'Jean sur Mer original seafood'. Nu gaat hij een stap verder en lanceert een leuk boek waarbij vis centraal staat.


"Het boek bevat 42 recepten met 26 vissoorten. De gerechten werden enerzijds door onze eigen chef Peter Vlyminck gemaakt, maar anderzijds laten we ook tien gastchefs aan bod komen", zegt Jan Kegels. Het boek komt op 10 oktober in de rekken, maar Jan licht al een tipje van de sluier. "Naast de gerechten laten we ook vissers aan het woord van Duinkerke tot Den Helder. Die mannen zijn zo gepassioneerd bezig met hun vak en hebben zoveel verhalen te vertellen. We hebben ook 'vist-je-datjes'. Zo heb je aan tafel altijd iets te vertellen aan je kinderen over de vis die ze aan het eten zijn."

rv

Snel klaar

Met het boek wil Jean sur Mer een kentering teweegbrengen. "Mensen zijn gewoontedieren. Ze eten de vissoorten die ze kennen, maar er zijn zoveel meer soorten die ook lekker zijn. We willen het stramien doorbreken door simpele gerechten aan te bieden waar de mensen mee de slag kunnen. We kiezen bewust voor gerechten die snel klaar zijn. In 20 à 25 minuten moet het lukken en je hebt geen uren voorbereiding nodig. De leidraad zijn ook de seizoenen, met telkens een vijftal seizoensingrediënten die je gemakkelijk in de winkel vindt of al thuis liggen hebt."


Jan Kegels woont in Antwerpen, maar is al van kleinsaf gepassioneerd door de zee. Gewapend met een schepnetje en aan de hand van zijn grootouders trok de kleine Jan het strand van De Haan op.

Garnaaltjes

Hij ving er garnaaltjes en wilde iedereen direct laten proeven. Het leverde hem zijn bijnaam 'Jean sur mer' op. "Ik ben zot van de Noordzee, ik kom er sinds mijn kindertijd één maand per jaar. Die passie wil ik met dit boek graag doorgeven."


'Zot van de Noordzee' verschijnt op 10 oktober bij Manteau, telt 192 bladzijden en kost 24,99 euro.