388 deelnemers voor eerste WK manillen

LEEFTIJD KAARTSPELERS VARIEERT VAN 10 TOT 85 JAAR

Alice Peys uit Oostende (79) is een verstokt manillenspeelster. Ze vond dat ze haar kans moest wagen op dit eerste WK.
Benny Proot Alice Peys uit Oostende (79) is een verstokt manillenspeelster. Ze vond dat ze haar kans moest wagen op dit eerste WK.
Het WK manillen werd zaterdag gewonnen door Bernadette Lemineur uit Jambes. Het werd een geslaagde eerste editie met 388 deelnemers tussen 10 en 85 jaar oud. Jong en oud zaten samen rond tafel om het kaartspel te spelen en dat was nu net het opzet van het Seniorenbeleid binnen de stad.

Met 388 deelnemers zaten ze zaterdagmorgen geconcentreerd aan tafels per vier om hun kans te wagen op de beker voor het wereldkampioenschap Manillen. De organisatie lag in handen van de stad die daarvoor samenwerkte met IWWA - International World Whist Association vzw - die al het WK Wiezen organiseert. Er is geen grote prijzenpot, het gaat hem vooral om de eer, een beker en enkele leuke geschenken. Voor de stad was het vooral de bedoeling om mensen samen te brengen rond het spel dat vooral in West-Vlaanderen veel wordt gespeeld en dat is meer dan gelukt.

Fran Volckaerts (10) was de jongste deelnemer in Oostende.
Benny Proot Fran Volckaerts (10) was de jongste deelnemer in Oostende.

Plezant spel

"Alice Peys (79) uit Oostende leerde zoals velen manillen van haar vader. "Ik ben het altijd blijven doen en heb een eigen club. Het is een plezant spel en als ik buiten kan komen dan ben ik gelukkig. Ik ben hier om me te amuseren, maar hoe verder ik geraak hoe beter, natuurlijk", vertelt Alice.


Schepen Nancy Bourgoignie (sp.a) en Jan Dhondt van de dienst Seniorenbeleid wilden met het initiatief vooral ook jong en oud samenbrengen en dat is gelukt, want terwijl Alice haar verhaal doet passeren verschillende jonge deelnemers en vragen hoeveel punten Alice nu al heeft. Ook de 10-jarige Fran Volckaerts krijgt behoorlijk wat reactie. Ze deed het met haar 197ste plaats van de 388 dan ook meer dan behoorlijk voor haar leeftijd. Het meisje uit Hamme kwam mee met grootmoeder Renée Vanduyver uit Oostende. "Ik speel het spel al drie jaar. Ik kan het nu al redelijk goed. Ik heb geleerd om de troef te tellen en beter op te letten. Ik vind het tof om te doen omdat je kan nadenken en samenspelen."


De kandidaten worden telkens willekeurig ingedeeld per vier. Fran zat aan tafel met oudere mensen maar dat vindt ze niet erg. "Ik speel niet met de kaarten met mijn vriendinnen."


Bij de vele jongeren ook Johannes Werbrouck (21) en Aleks Desimpel (18) uit Izegem. "Wij manillen meestal op café. Toen we zagen dat er een WK was vonden we het wel eens leuk om mee te doen. We komen hier zonder ambities." De jongeren kennen het spel van de KSA. "De leiding geeft het telkens door aan de gasten en zo gaat de traditie verder. Voor ons hoort het bij op café gaan al merk ik wel dat er wel eens mensen raar opkijken", zegt Aleks.